Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag tänka kring fettsyror i hästens foderstat?


Publicerat: 2017-04-13

Hej! Jag vill gärna öka andelen omega-3 i hästens foderstat. I år har jag ett bra hösilage där jag bara behöver komplettera med MJ. Därför ger jag betfor och olja, samt kompletterande mineraler och salt. Stämmer det att linfröolja är bäst att ge på grund av dess höga omega-3-kvot i förhållande till omega-6? Hur bör jag tänka? Hur räknar man ut kvoten mellan omega-3 och omega-6 i hösilaget? Jag ger även vetehalm för att öka energin (MJ) och för att dryga ut tuggbehovet. Vill gärna veta kvoten där också.

Tack!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Grovfoder har naturligt en bra sammansättning av fettsyror, med hög andel omega-3 i förhållande till omega-6. I spannmål är förhållandet det omvända.
Har du ett bra hösilage och inte behöver ge något tillskott av kraftfoder har du redan en bra fettsammansättning i din foderstat. Vill man höja andelen omega-3 ytterligare är linfröolja ett bra val, då det har högst innehåll av omega-3 av de växtbaserade oljorna. Det är den enda vegetabiliska oljan som innehåller mer omega-3 än omega-6.
  
Höj andelen MJ med grovfoder
Hur kommer det sig att du vill höja andelen MJ i foderstaten genom att ge betfor och olja, om du har ett bra hösilage? Varför inte i stället öka grovfodergivan? Det är ingen fara om kvoten mellan protein och energi blir hög ifall det är så att ditt hösilage har ett högt proteininnehåll. Det är alltid att föredra att ge en så hög andel grovfoder som möjligt i foderstaten för hästens välbefinnande.
  
Kvoten omega-3/omega-6
Kvoten mellan omega-3 och -6 i grovfoder skiljer sig åt mellan olika foderpartier, och för att veta den behövs en analys på just ditt  grovfoder. Innehållet av fettsyror i grovfoder är dock inget som ingår i dagens grovfoderanalyser. En ungefärlig kvot (omega-6/omega-3) på ett grovfoder med huvudsakligen gräs ligger kring 0,35.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar