Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Farligt med saltat hö?

Hej Jenny!

I somras när vårt hö packades var det inte riktigt torrt utan började "brinna". Vi öppnade då alla balar och strödde i ett salt (magnesiumklorid) för att torka ut höet och det ligger nu obalat på skullen och ser helt okej ut och luktar bra.
Jag undrar om det kan vara farligt för hästens njurar eller dylikt att äta hö med en massa salt. Jag har även upptäckt att hästarna föredrar en annan omgång hö som vi har som är osaltat och även mycket fintrådigare med mer blad än det som är saltat.
Behöver jag oroa mig eller är det som stallägaren säger, att just magnesiumklorid inte är farligt för hästarna?

Hälsningar,
Ylva


Jenny Redgårds svar:

Hej Ylva!

Att salta höet för att öka dess hållbarhet är en gammal och väl beprövad metod som användes regelmässigt innan höfläktar fanns att tillgå. Även idag är det en bra metod att ta till då väderförhållandena inte är idealiska. Saltet drar ut fukt ur fodret samt har en konserverade effekt. Både MgCl och NaCl används i detta syfte.

I motsats till människan så kan hästen äta salt (NaCl) i mycket stora mängder utan att ta skada så länge den har fri tillgång till vatten. Överskottet av Na och Cl kommer då omedelbart att utsöndras med urinen. Används MgCl så gäller detsamma, Mg-överskott i rimliga mängder utsöndras med urinen utan att hästen tar skada. Dock kan det vara olämpligt med ett ytterligare Mg-tillskott i mineraler eller annat foder, vilket kan vara värt att beakta när foderstaten sätts upp.

Ofta upplevs ett saltat hö som smakligare för hästar, varför jag inte tror att det är saltet som får dem att föredra det andra höet som du nämner. Höets smaklighet avgörs av en rad faktorer och vad som upplevs som smakligt för en häst kanske inte gör det för en annan.

Hälsningar,
Jenny Redgård



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet




Galleriet på Hippson Market