Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Farligt med saltat hö?

Hej Jenny!

I somras när vårt hö packades var det inte riktigt torrt utan började "brinna". Vi öppnade då alla balar och strödde i ett salt (magnesiumklorid) för att torka ut höet och det ligger nu obalat på skullen och ser helt okej ut och luktar bra.
Jag undrar om det kan vara farligt för hästens njurar eller dylikt att äta hö med en massa salt. Jag har även upptäckt att hästarna föredrar en annan omgång hö som vi har som är osaltat och även mycket fintrådigare med mer blad än det som är saltat.
Behöver jag oroa mig eller är det som stallägaren säger, att just magnesiumklorid inte är farligt för hästarna?

Hälsningar,
Ylva


Jenny Redgårds svar:

Hej Ylva!

Att salta höet för att öka dess hållbarhet är en gammal och väl beprövad metod som användes regelmässigt innan höfläktar fanns att tillgå. Även idag är det en bra metod att ta till då väderförhållandena inte är idealiska. Saltet drar ut fukt ur fodret samt har en konserverade effekt. Både MgCl och NaCl används i detta syfte.

I motsats till människan så kan hästen äta salt (NaCl) i mycket stora mängder utan att ta skada så länge den har fri tillgång till vatten. Överskottet av Na och Cl kommer då omedelbart att utsöndras med urinen. Används MgCl så gäller detsamma, Mg-överskott i rimliga mängder utsöndras med urinen utan att hästen tar skada. Dock kan det vara olämpligt med ett ytterligare Mg-tillskott i mineraler eller annat foder, vilket kan vara värt att beakta när foderstaten sätts upp.

Ofta upplevs ett saltat hö som smakligare för hästar, varför jag inte tror att det är saltet som får dem att föredra det andra höet som du nämner. Höets smaklighet avgörs av en rad faktorer och vad som upplevs som smakligt för en häst kanske inte gör det för en annan.

Hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar