Hälsningar,
Ylva
Att salta höet för att öka dess hållbarhet är en gammal och väl beprövad metod som användes regelmässigt innan höfläktar fanns att tillgå. Även idag är det en bra metod att ta till då väderförhållandena inte är idealiska. Saltet drar ut fukt ur fodret samt har en konserverade effekt. Både MgCl och NaCl används i detta syfte.
I motsats till människan så kan hästen äta salt (NaCl) i mycket stora mängder utan att ta skada så länge den har fri tillgång till vatten. Överskottet av Na och Cl kommer då omedelbart att utsöndras med urinen. Används MgCl så gäller detsamma, Mg-överskott i rimliga mängder utsöndras med urinen utan att hästen tar skada. Dock kan det vara olämpligt med ett ytterligare Mg-tillskott i mineraler eller annat foder, vilket kan vara värt att beakta när foderstaten sätts upp.
Ofta upplevs ett saltat hö som smakligare för hästar, varför jag inte tror att det är saltet som får dem att föredra det andra höet som du nämner. Höets smaklighet avgörs av en rad faktorer och vad som upplevs som smakligt för en häst kanske inte gör det för en annan.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet