Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Foder till äldre ponny med slitna framtänder


Publicerat: 2008-11-25

Hej!
 
Jag har precis adopterat en liten fallabellaponny som är åtminstone 18 år, om inte äldre. Hans framtänder i överkäken är helt nedslitna och jag undrar därför vad för slags foder jag bör ge honom? Vi bor i Colombia (Sydamerika) och tillgången till olika slags foder är både annorlunda från Sverige och även ganska begränsad.
 
Ponnyn är van vid att gå på bete (utan andra fodertillskott), men jag undrar om han verkligen får i sig tillräckligt med sina dåliga tänder. Å andra sidan är jag rädd att han ska få fång om jag ger honom för mycket kraftfoder, som ju är lättare att äta.
 
Han är vid lagom hull för närvarande. Alfalfa-pellets finns att köpa, samt ett par olika sorters kraftfoder (11 eller 13 procent protein). Dessutom kan man få tag på melass och foder så som majs, korn etcetera.
 
Tacksam for tips!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Slitna framtänder kan göra det svårt för en häst på bete att få i sig den mängd gräs den behöver, särskilt svårt blir det om gräset är kort och verkligen behöver bitas av. Det faktum att din ponny är i gott hull tyder dock på att han får i sig tillräckligt för att tillgodose sitt näringsbehov.
 
Fortsätter han att hålla sig fin i hullet tycker jag därför inte att du behöver ge något extra kraftfoder. Så länge det bara är framtänderna som är slitna så har han egentligen inte svårt att tugga foder som redan är skördat. Om han börjar tappa i hull kan det därför vara lämpligt att ge honom någon form av grovfoder i första hand, som till exempel hö, ensilage eller alfalfa (lusern).
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar