Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Foder till äldre ponny med slitna framtänder

Hej!
 
Jag har precis adopterat en liten fallabellaponny som är åtminstone 18 år, om inte äldre. Hans framtänder i överkäken är helt nedslitna och jag undrar därför vad för slags foder jag bör ge honom? Vi bor i Colombia (Sydamerika) och tillgången till olika slags foder är både annorlunda från Sverige och även ganska begränsad.
 
Ponnyn är van vid att gå på bete (utan andra fodertillskott), men jag undrar om han verkligen får i sig tillräckligt med sina dåliga tänder. Å andra sidan är jag rädd att han ska få fång om jag ger honom för mycket kraftfoder, som ju är lättare att äta.
 
Han är vid lagom hull för närvarande. Alfalfa-pellets finns att köpa, samt ett par olika sorters kraftfoder (11 eller 13 procent protein). Dessutom kan man få tag på melass och foder så som majs, korn etcetera.
 
Tacksam for tips!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Slitna framtänder kan göra det svårt för en häst på bete att få i sig den mängd gräs den behöver, särskilt svårt blir det om gräset är kort och verkligen behöver bitas av. Det faktum att din ponny är i gott hull tyder dock på att han får i sig tillräckligt för att tillgodose sitt näringsbehov.
 
Fortsätter han att hålla sig fin i hullet tycker jag därför inte att du behöver ge något extra kraftfoder. Så länge det bara är framtänderna som är slitna så har han egentligen inte svårt att tugga foder som redan är skördat. Om han börjar tappa i hull kan det därför vara lämpligt att ge honom någon form av grovfoder i första hand, som till exempel hö, ensilage eller alfalfa (lusern).
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar