Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Foder till äldre ponny med slitna framtänder

Hej!
 
Jag har precis adopterat en liten fallabellaponny som är åtminstone 18 år, om inte äldre. Hans framtänder i överkäken är helt nedslitna och jag undrar därför vad för slags foder jag bör ge honom? Vi bor i Colombia (Sydamerika) och tillgången till olika slags foder är både annorlunda från Sverige och även ganska begränsad.
 
Ponnyn är van vid att gå på bete (utan andra fodertillskott), men jag undrar om han verkligen får i sig tillräckligt med sina dåliga tänder. Å andra sidan är jag rädd att han ska få fång om jag ger honom för mycket kraftfoder, som ju är lättare att äta.
 
Han är vid lagom hull för närvarande. Alfalfa-pellets finns att köpa, samt ett par olika sorters kraftfoder (11 eller 13 procent protein). Dessutom kan man få tag på melass och foder så som majs, korn etcetera.
 
Tacksam for tips!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Slitna framtänder kan göra det svårt för en häst på bete att få i sig den mängd gräs den behöver, särskilt svårt blir det om gräset är kort och verkligen behöver bitas av. Det faktum att din ponny är i gott hull tyder dock på att han får i sig tillräckligt för att tillgodose sitt näringsbehov.
 
Fortsätter han att hålla sig fin i hullet tycker jag därför inte att du behöver ge något extra kraftfoder. Så länge det bara är framtänderna som är slitna så har han egentligen inte svårt att tugga foder som redan är skördat. Om han börjar tappa i hull kan det därför vara lämpligt att ge honom någon form av grovfoder i första hand, som till exempel hö, ensilage eller alfalfa (lusern).
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar