Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Foder till häst med magsår

Hej! Jag har en häst som har haft magsår. Veterinären rekommenderar foder med låga socker- och stärkelsehalter. Vad anses vara en låg halt? Och vilket foder skulle du rekommendera?
  
Hästen är mycket kräsen och får för tillfället protein och en müsli ämnad för magsårshästar, som har 37 procent socker och stärkelse per kilo. För övrigt har han fri tillgång till analyserat hösilage och torrt hö med låga sockerhalter. Tack för ditt svar.


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Det bästa fodret för alla hästar är grovfoder i någon form (hö, hösilage, ensilage, halm eller lusern). För hästar med magsår eller andra mag- och tarmrelaterade åkommor blir detta extra viktigt att tänka på.
  
Eftersom din häst har magsår och inte någon insulinkänslighet som du beskriver, tycker jag inte att du behöver oroa dig över andelen socker i ditt grovfoder. Försök få tag på ett grovfoder som passar din hästs näringsbehov med en bra balans mellan energi och protein (det vill säga en kvot runt sex). Då behöver du inte ge något kraftfoder eller andra tillskottsfoder alls, utöver eventuellt mineraltillskott. Och risken för störningar i mag- och tarmkanalen minskar.
  
Fördelen med grovfoder är att det är naturligt fritt från stärkelse. Stärkelse är hästar egentligen inte alls skapta för att äta, så undvik gärna det till din häst. Om du lyckas hitta ett grovfoder som täcker din hästs näringsbehov kan du i stället för att ge andra tillskott öka givan grovfoder. Detta är positivt eftersom det minskar tiden som din häst står utan mat, en faktor som i stor utsträckning ökar risken för magsår.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar