Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fodra häst med snittat hösilage?

Hej! På grund av ett missförstånd har jag fått hem ett helt parti med hackat hösilage, vilket jag aldrig har haft tidigare annat än till idisslare. Går det bra att fodra med detta till häst? Hur ser det ut med risken för foderstrupsförstoppning när det är så smått? Tar hästen lättare upp näringen ur detta eller vad är tanken?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Den främsta anledningen till att man snittar/hackar ensilage som ska lagras i silo är att få ett mer lagringsstabilt foder, med bättre hygienisk kvalitet. En studie utförd vid Sveriges lantbruksuniversitet visar dock att inplastat hösilage på rund- eller fyrkantsbal har likvärdig hållbarhet, oavsett om det är snittat eller långstråigt. Näringsupptaget skiljer sig inte mellan långstråigt och snittat hösilage.
  
Det går utmärkt att utfodra med snittat hösilage även till häst. Fodret bör dock inte vara för kort snittat, förr sa man minst fem centimeter för att inte riskera att hästarna får foderinpackning i tarmarna. Detta mått är tilltaget för att vara på den säkra sidan, eventuellt kan fodret vara kortare än så utan några negativa effekter.
I studien från SLU användes hösilage med en snittlängd på sju centimeter. Där framkom inga negativa hälsoeffekter och tiden det tog att äta ett kilo foder var densamma. Du kan ta del av studien här:
http://ams.orbelon.com/slf/pdf/srpH0647120.pdf
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market