Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fri tillgång eller inte – hur reglerar vi grovfodret i vinterhagen?

Hej! I vårt stall går det två frieserston, sju och åtta år, i samma hage. Förra vintern hade de fri tillgång till hösilagebal i foderhäck. Hästarna var ute från klockan 7.00 till klockan 22.00. Inne fick de lite kraftfoder och hösilage att tugga på.
  
Dock blev hästarna feta. Jag är rädd för fång samt att det inte känns så snällt att träna mot medelsvår dressyr med en fet häst. Min vän vill behålla förra vinterns system medan jag är tveksam. Jag funderar på att fodra med hösilage inne på morgonen och ha halmbal ute som tidsfördriv, men i så fall ta in dem vid 16-tiden och ge hösilage då – sedan ge kraftfodret tillsammans med hösilage på kvällen.
  
Blir det för fattigt för dem med bara halm mellan 8.00 och 16.00? Eller tycker du att det är bättre att ha fri tillgång ute och ge halm inne? Eller kan vi göra på annat sätt?
  
Mvh Elina


Jenny Redgårds svar:

Hej Elina!
  
Mycket utevistelse och mycket grovfoder är en bra bas för en sund hästhållning. Det är dock inte hälsosamt för hästarna att bli feta, och grovfodergivan måste därför i praktiken ofta begränsas. Överviktiga hästar riskerar att drabbas av vissa sjukdomar som till exempel fång. Är hästen dessutom i träning leder de extra kilona till en ökad belastning på bland annat leder och senor.
  
På vilket sätt man väljer att begränsa grovfodergivan kan de egna förutsättningarna få styra. Den första åtgärden när en häst är överviktig bör dock vara att minska eller utesluta kraftfoder ur foderstaten. Behöver man tillskottsutfodra med protein kan man i stället välja att ge exempelvis potatisprotein som har ett mycket högt proteininnehåll och därför inte behöver öka mängden energi i foderstaten annat än marginellt.
  
Halm av bra hygienisk kvalitet är ett utmärkt fodermedel att ”späda ut” höet med, för att få ner mängden MJ (megajoule=energi) i foderstaten utan att behöva minska på hästarnas möjlighet att få sitt tuggbehov tillfredsställt. Även halm innehåller dock energi (men inte smältbart protein), är hästen lättfödd kan även fri tillgång på halm leda till övervikt.
  
Det är inga problem att låta hästarna gå ute med endast tillgång till halm halva dygnet, under förutsättning att de inte äter upp halmen så snabbt att de sedan blir helt utan foder under alltför många timmar. Jag tycker därför inte att tiden era hästar vistas i hage behöver reduceras av den anledningen att ni ersätter hösilage med halm. Om ni ska fodra med hösilage inne eller ute kan ni själva välja.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar