Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Tillskott med lugnande effekt

Det finns massor med olika tillskott och foder som sägs hjälpa en stressig/nervös häst. Jag har en uträknad foderstat och min häst är i fint hull, men helt oroligt stressad och nervös i nästan alla situationer. Finns det något jag kan ge henne, eller är det bara hantering och träning som hjälper?

Jenny Redgårds svar:

Hej!

En brist på magnesium kan leda till ökad nervositet hos hästar. Detta gäller dock endast vid brist. Är behovet täckt har man inte kunnat se att ett extra tillskott av magnesium skulle ha någon lugnande inverkan.

Eftersom du har en beräknad foderstat till din häst borde således inte de problem du upplever komma av en magnesiumbrist. Vissa hästar kan bli heta när de utfodras med havre (redan vid mycket små mängder), varför havrefria fodermedel ibland marknadsförs som ”bra för heta hästar”. De flesta hästar får dock inte denna reaktion av havre och blir då inte heller lugnare av ett sådant fodermedel.

Oftast sitter problemet i hästens temperament och hur vi hanterar och sköter den, samt i vilken miljö vi erbjuder. Då hjälper det inte att byta foder, utan det viktigaste är att utöver träning av hästen erbjuda en bra hästhållning med mycket grovfoder, långa ättider och mycket utevistelse i stimulerande hagar med möjligheter till sociala interaktioner.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar