Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Tillskott med lugnande effekt

Det finns massor med olika tillskott och foder som sägs hjälpa en stressig/nervös häst. Jag har en uträknad foderstat och min häst är i fint hull, men helt oroligt stressad och nervös i nästan alla situationer. Finns det något jag kan ge henne, eller är det bara hantering och träning som hjälper?

Jenny Redgårds svar:

Hej!

En brist på magnesium kan leda till ökad nervositet hos hästar. Detta gäller dock endast vid brist. Är behovet täckt har man inte kunnat se att ett extra tillskott av magnesium skulle ha någon lugnande inverkan.

Eftersom du har en beräknad foderstat till din häst borde således inte de problem du upplever komma av en magnesiumbrist. Vissa hästar kan bli heta när de utfodras med havre (redan vid mycket små mängder), varför havrefria fodermedel ibland marknadsförs som ”bra för heta hästar”. De flesta hästar får dock inte denna reaktion av havre och blir då inte heller lugnare av ett sådant fodermedel.

Oftast sitter problemet i hästens temperament och hur vi hanterar och sköter den, samt i vilken miljö vi erbjuder. Då hjälper det inte att byta foder, utan det viktigaste är att utöver träning av hästen erbjuda en bra hästhållning med mycket grovfoder, långa ättider och mycket utevistelse i stimulerande hagar med möjligheter till sociala interaktioner.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar