Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Gör utfodring med kornkross hästen slö?

Hej,

Vi har en 6-årig varmblodsvalack. Han är ganska tunn över ryggen och revbenen syns. Vi provade att ge honom kornkross och då blev han finare. Problemet är att han lägger på sig mest runt magen. Vi har också hört att de kan bli lugna av kornkross. Stämmer det att de kan bli slöa av det? Han var väldigt slö ett tag men är det inte längre. Vi har slutat med kornkross, men han börjar magra igen. Vi vill att han både ska vara pigg och ha lite lagom hull. Finns det något bra foder för detta?


Jenny Redgårds svar:

Hej,

Korn används med fördel till de hästar som tenderar att bli heta av havre. Däremot har inte korn någon lugnande effekt på hästen, men om man byter ut havren mot korn så blir vissa hästar lugnare. Det framgår inte av frågan om du bytt till korn från något annat kraftfoder eller om du bara lagt till korn till foderstaten. I vilket fall borde inte korngivan göra honom slö.

Har du en analys på ditt grovfoder? Utan att veta vilket näringsinnehåll ditt grovfoder har är det svårt att veta med vilket/vilka fodermedel detta behöver kompletteras. Eventuellt kan det vara så att din häst inte bara får i sig för lite energi (MJ) utan även behöver mer protein. Är andelen protein i foderstaten för låg minskar hästens muskelmassa och den blir tunn över rygg och bak. Det är därför viktigt att du får en beräknad foderstat till din häst så att du får upp din häst i vikt.

Även en mager häst kan ha en stor buk. Hästens magtarmpaket är skrymmande och tungt, för att orka hålla in detta krävs starka mag- och ryggmuskler. Saknas dessa blir hästen bukig. Hullet på hästen måste därför alltid bedömas över revbenen, dessa ska kännas under ett tunt lager underhudsfett. Om revbenen syns är hästen för tunn och behöver mer energi.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar