Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur göra med häst som blir uppsvälld av betet?

Hej!
  
Jag har ett tioårigt halvblodssto som går på lösdrift. På sommaren går hon på bete, men problemet är att hon blir uppsvälld i magen med mycket gaser - och det blir obekvämt för henne att bli riden eller tränad. Jag får ta in henne några timmar innan hon ska ridas (jag ska testa betesreducerare).
Hon går i en liten hage, men lyckas ändå bli tjock. Finns det något annat knep att hålla henne i form? Kan det vara så att hon inte tål någon viss växt på betet, eftersom hon blir så uppsvälld och gasig?
  
MVH
Birgit Josefsson


Jenny Redgårds svar:

Hej Birgit!
  
Det är vanligt att hästar som släpps på bete blir gasiga och uppsvällda under en period. Men oftast brukar det försvinna efter några veckor, när hästens matsmältningssystem hunnit vänja in sig på det nya fodret. Ibland kan problemet också uppstå när betet är spätt och inte innehåller tillräckligt med fibrer, vilket brukar vålla störst problem på våren. Men även senare om hästen går på kortsnaggat gräs.
  
Har din häst problem under hela betesperioden kan det bero på att hon är extra känslig. På bete växlar ju näringsinnehållet ständigt. Är betet väldigt kort kan det också vara så att hon skulle må bra av lite mer fibrer och grövre/längre gräs. Har du möjlighet att dela av hagen så att gräset hinner växa upp innan hon släpps där? Får gräset växa upp en bit sjunker också näringsvärdet.
  
Blir hon sedan i överhull behöver betestillgången minskas eller motionen ökas. Betesreducerare kan vara värt att testa, men det fungerar inte på alla hästar. Eventuellt kanske du blir tvungen att stalla in hästen halva dygnet.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar