Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur göra med häst som blir uppsvälld av betet?

Hej!
  
Jag har ett tioårigt halvblodssto som går på lösdrift. På sommaren går hon på bete, men problemet är att hon blir uppsvälld i magen med mycket gaser - och det blir obekvämt för henne att bli riden eller tränad. Jag får ta in henne några timmar innan hon ska ridas (jag ska testa betesreducerare).
Hon går i en liten hage, men lyckas ändå bli tjock. Finns det något annat knep att hålla henne i form? Kan det vara så att hon inte tål någon viss växt på betet, eftersom hon blir så uppsvälld och gasig?
  
MVH
Birgit Josefsson


Jenny Redgårds svar:

Hej Birgit!
  
Det är vanligt att hästar som släpps på bete blir gasiga och uppsvällda under en period. Men oftast brukar det försvinna efter några veckor, när hästens matsmältningssystem hunnit vänja in sig på det nya fodret. Ibland kan problemet också uppstå när betet är spätt och inte innehåller tillräckligt med fibrer, vilket brukar vålla störst problem på våren. Men även senare om hästen går på kortsnaggat gräs.
  
Har din häst problem under hela betesperioden kan det bero på att hon är extra känslig. På bete växlar ju näringsinnehållet ständigt. Är betet väldigt kort kan det också vara så att hon skulle må bra av lite mer fibrer och grövre/längre gräs. Har du möjlighet att dela av hagen så att gräset hinner växa upp innan hon släpps där? Får gräset växa upp en bit sjunker också näringsvärdet.
  
Blir hon sedan i överhull behöver betestillgången minskas eller motionen ökas. Betesreducerare kan vara värt att testa, men det fungerar inte på alla hästar. Eventuellt kanske du blir tvungen att stalla in hästen halva dygnet.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar