Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hästen slickar aldrig på sin saltsten

Hej, min häst slickar aldrig på sin saltsten! Vad beror det på och vad kan jag göra för att han ska få i sig saltet han behöver? Han har stått i box tills för tre veckor sedan, då han är på lösdrift. Det finns en saltsten i ligghallen som de andra hästarna slickar på men inte min, han dricker dåligt också vilket jag har hört kan höra ihop med saltbrist. Vad ska jag göra?

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Att hästar vägrar att slicka på saltstenen är inte ovanligt. Det motsatta, att de knaprar i sig den på alldeles för kort tid, förekommer också. Det går därför inte alltid att förlita sig på att hästen själv tillgodoser sitt saltbehov. Hästar som tränas och svettas mycket måste man nästan alltid ge extra salttillskott, eftersom det tar lång tid att slicka i sig stora mängder salt och hästen tröttnar i förtid.
  
Salt kan du ge din häst utblandat i foder eller vatten, det första är antagligen att föredra i ditt fall då det är enklare att få hästen att äta än dricka på beställning. Om du köper salt i en livsmedelsaffär ska du välja salt utan jod. Natriumbehovet hos en stor häst ligger på 10-15 gram per dag. Sommartid ökar behovet, liksom vid all typ av träning. 10 gram natrium motsvarar cirka 25 gram salt. Om din häst får mineralfoder så ska du dra ifrån den mängd natrium din häst får via detta.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar