Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är hö eller hösilage bäst för lättfödd och fångkänslig ponny?

En grovfoderfundering. Jag har precis köpt mig en shetlandsponny, ett fyraårigt sto som ska köras in och kommer att tränas regelbundet. Det har varit mycket diskussioner kring hösilage vs. torrhö. Hur bör man egentligen tänka?

Man hör många säga att man inte ska ge hösilage till så lättfödda raser, samtidigt är väl orsaken till fång kolhydrater och då borde väl hösilaget ha en fördel mot torrhö? Att det sedan skiljer sig i näringsinnehåll i övrigt och att man bör ta en analys för att veta exakt hur foderstaten ska läggas upp, det är jag helt med på. Men just ur fångsynvinkel? Kan man säga att det ena är bättre än det andra?


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Det går precis lika bra att utfodra din lättfödda ponny med hösilage som med hö, det finns inte heller något som säger att hösilage skulle vara bättre än "löshö". Man kan alltså inte rakt av säga att det ena är att föredra framför det andra. Däremot är ofta hösilage skördat lite tidigare än hö och därmed näringsrikare, vilket är en nackdel för en lättfödd individ. Det viktiga är att försöka hitta ett grovfoder anpassat efter individens näringsbehov, i ditt fall ett grovfoder med lågt totalt näringsinnehåll så att du inte måste begränsa mängden alltför mycket.

Balansen mellan energi och protein bör även i det lite näringsfattigare höet ligga på en acceptabel nivå (kvoten mellan smältbart råprotein och MJ bör helst ligga över 5). Ofta har det senare skördade grovfodret ett lågt proteininnehåll, men energiinnehållet kan fortfarande vara högt. Då blir det svårt att få till en balanserad foderstat utan att få ett överskott av energi i foderstaten.

Ett senare skördat grovfoder, oavsett om det är hö eller hösilage, innehåller också mer fibrer och mindre andel lättlösliga kolhydrater, vilket är positivt. 

Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar