Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska jag göra åt att hästens hovar går sönder?


Publicerat: 2009-06-02

Hej!
Vi har en nordsvensk vars hovar sommartid blir väldigt sköra. Bitar av hoven lossnar, vilket givetvis gör hoven felformad, det blir svårt att hålla henne skodd och hon har därför två år i rad mellan slutet av juli och början av februari inte gått att rida ordentligt. Hon har fått bra hösilage kombinerat med halm (lättfödd som sjutton, samt lite betfor, några morötter, rapsolja. Hon har fått mineraler (dagligen) varannan vecka och tokosel (1gg/v) varannan vecka då vi var rädda att det skulle bli för mycket med både och. Tidigare år provade vi mineralfodret steel joint men det funkade inte heller.

Är nu i desperat behov av hjälp för att inte riskera hennes hovar i år igen. Har du något bra tis på något foder eller tillskott som kan hjälpa?


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Dålig hovkvalitet är ett vanligt problem bland dagens hästar och kan tyvärr vara mycket svårt att komma tillrätta med då det till stor del beror på genetiska faktorer. Hästens närmiljö spelar också en stor roll och när det blir torrt i marken får inte hovarna den fukt de behöver. När det gäller utfodringen är det viktigt att hästen får sitt näringsbehov täckt av en väl balanserad foderstat. Olika tillskott brukar inte ha någon effekt, med undantag för biotin där man har kunnat se en viss förbättring i hovkvalitet hos vissa individer som utfodrats med detta under en längre tid.

Jag tycker att du ska börja med att ta en analys på ditt grovfoder, om du inte redan har en sådan, så att du vet vilka näringsämnen som behöver kompletteras med. Foderstaten bör vara densamma vecka från vecka. Tänk långsiktigt, hovarna växer långsamt och en förändring som du gör idag kommer ta månader innan du märker av i form av en eventuellt förbättrad hovkvalitet.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar