Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska jag göra åt att hästens hovar går sönder?

Hej!
Vi har en nordsvensk vars hovar sommartid blir väldigt sköra. Bitar av hoven lossnar, vilket givetvis gör hoven felformad, det blir svårt att hålla henne skodd och hon har därför två år i rad mellan slutet av juli och början av februari inte gått att rida ordentligt. Hon har fått bra hösilage kombinerat med halm (lättfödd som sjutton, samt lite betfor, några morötter, rapsolja. Hon har fått mineraler (dagligen) varannan vecka och tokosel (1gg/v) varannan vecka då vi var rädda att det skulle bli för mycket med både och. Tidigare år provade vi mineralfodret steel joint men det funkade inte heller.

Är nu i desperat behov av hjälp för att inte riskera hennes hovar i år igen. Har du något bra tis på något foder eller tillskott som kan hjälpa?


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Dålig hovkvalitet är ett vanligt problem bland dagens hästar och kan tyvärr vara mycket svårt att komma tillrätta med då det till stor del beror på genetiska faktorer. Hästens närmiljö spelar också en stor roll och när det blir torrt i marken får inte hovarna den fukt de behöver. När det gäller utfodringen är det viktigt att hästen får sitt näringsbehov täckt av en väl balanserad foderstat. Olika tillskott brukar inte ha någon effekt, med undantag för biotin där man har kunnat se en viss förbättring i hovkvalitet hos vissa individer som utfodrats med detta under en längre tid.

Jag tycker att du ska börja med att ta en analys på ditt grovfoder, om du inte redan har en sådan, så att du vet vilka näringsämnen som behöver kompletteras med. Foderstaten bör vara densamma vecka från vecka. Tänk långsiktigt, hovarna växer långsamt och en förändring som du gör idag kommer ta månader innan du märker av i form av en eventuellt förbättrad hovkvalitet.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar