Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur är näringsvärdet i linfröpellets?

Hej!

Hur är näringsvärdet i linfröpellets? Hur mycket kan man ge per dag till en stor häst? Nu ger jag min häst cirka 2 dl per dygn, mest för att det finns att tillgå i mitt stall, och för att jag hört att det är bra för pälsen. Stämmer det eller är det bara ännu en av alla myter som finns om hästutfodring? Något annat som kan vara bra att veta om linfröpellets?

Tack på förhand!

Jenny Redgårds svar:

Hej,

Näringsinnehållet i linfröpellets skiljer sig åt mellan olika fabrikat men bör finnas angivet på fodersäcken. Energiinnehållet brukar ligga runt 10-12 MJ och innehållet av smältbart råprotein runt 250-280 gram/kilo. Näringsinnehållet kan därför räknas som ganska högt och fodret klassas som ett proteinfodermedel. Innehållet av den livsnödvändiga aminosyran lysin är dock relativt lågt vilket gör fodermedlet mindre lämpat som kompletterande proteintillskott till föl och unghästar.

En normal utfodringsgiva brukar ligga på 50-100 gram/100 kilo häst och dag.

Fettsyrorna i linfrö, linfröpellets och linfröolja bidrar till en glansig och fin päls. Linfrö är annars känt för sina dietiska egenskaper och kan lindra mag-tarmbesvär. Helt linfrö måste alltid stöpas före utfodring för att inaktivera de skadliga ämnen som finns i fröet, medan linfröpellets kan ges som det är.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar