Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur är näringsvärdet i linfröpellets?

Hej!

Hur är näringsvärdet i linfröpellets? Hur mycket kan man ge per dag till en stor häst? Nu ger jag min häst cirka 2 dl per dygn, mest för att det finns att tillgå i mitt stall, och för att jag hört att det är bra för pälsen. Stämmer det eller är det bara ännu en av alla myter som finns om hästutfodring? Något annat som kan vara bra att veta om linfröpellets?

Tack på förhand!

Jenny Redgårds svar:

Hej,

Näringsinnehållet i linfröpellets skiljer sig åt mellan olika fabrikat men bör finnas angivet på fodersäcken. Energiinnehållet brukar ligga runt 10-12 MJ och innehållet av smältbart råprotein runt 250-280 gram/kilo. Näringsinnehållet kan därför räknas som ganska högt och fodret klassas som ett proteinfodermedel. Innehållet av den livsnödvändiga aminosyran lysin är dock relativt lågt vilket gör fodermedlet mindre lämpat som kompletterande proteintillskott till föl och unghästar.

En normal utfodringsgiva brukar ligga på 50-100 gram/100 kilo häst och dag.

Fettsyrorna i linfrö, linfröpellets och linfröolja bidrar till en glansig och fin päls. Linfrö är annars känt för sina dietiska egenskaper och kan lindra mag-tarmbesvär. Helt linfrö måste alltid stöpas före utfodring för att inaktivera de skadliga ämnen som finns i fröet, medan linfröpellets kan ges som det är.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market