Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur bantas en ponny som blir jättetjock av gräset?


Publicerat: 2010-06-21

Hej!
 
Min ponny har alltid varit lite kraftig, vilket inte är så ovanligt. Han har varit på gränsen till tjock - och nu när det har kommit upp pyttelite gräs i hagen så har han blivit jättetjock! Han äter 6 kilo hö, 4 dl originalmüsli och 2 morötter per dag. Ponnyn rids normalt och tävlas lite smått. Snälla, hjälp mig! Jag har ingen kunskap om att banta en ponny... Vad ska jag göra?
 
MVH
Mimmi


Jenny Redgårds svar:

Hej Mimmi!
 
Det är alltid svårt att ge exakta utfodringsråd utan att känna till näringsinnehållet på det hö som du använder, och som i detta fall mängden gräs som din häst får i sig. Generellt kan jag säga att om du vill få ner din ponny i vikt ska du i första hand dra ner på, eller helt utesluta, kraftfoder ur foderstaten. Om inte detta räcker får man minska mängden grovfoder. Grovfodergivan får dock aldrig understiga 1 kilo torrsubstans/100 kilo häst och dag, vilket motsvarar 1,2 kilo hö/100 kilo häst och dag.
 
Har ditt hö ett högt näringsinnehåll kan du till en lättfödd ponny vara tvungen att byta ut 1-2 kilo hö mot halm, av bra hygienisk kvalitet, för att få ner den totala mängden energi i foderstaten. Det är då viktigt att se till att proteinbehovet fortfarande täcks. Mängden protein i kort, spätt gräs är dock mycket högt så så länge din ponny har tillgång till gräs, även om det är i mycket begränsad mängd, kommer detta sannolikt inte att utgöra något problem.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar