Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur faligt är mördarsniglar i hö eller ensilage?

Hejsan,

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut, hästen ska få komma hem från betet och ett nytt frågetecken har uppstått. Har hört att mördarsniglarna lyckats "infiltrera sig" i ensilagebalarna och alla som jag talat med är ganska oeniga om hur farligt det faktiskt är. Så jag har en del undringar om detta.

Blir det en form av botulism? Klarar sig höet bättre än ensilaget på grund av att det är torrt och vänds så många gånger? Klarar kossorna det bättre än hästarna på grund av att de har fyra magar? Hur farligt är det för hästarna och hur vet man om en ensilage-/hösilage-/höbal är angripen av sniglar?

Min häst är vaccinerad mot botulism och äter "vanligt" hö. Finns det något annat man kan göra? Är detta något som man behöver oroa sig för eller har det bara blivit "uppblåst" med hjälp av media?

Tacksam för svar!

Vänliga hälsningar
Kerstin


Jenny Redgårds svar:

Hej Kerstin!
 
Den milda vintern och den regniga sommaren har gynnat mördarsniglarna som på vissa platser i landet har invaderat vallen i samband med skörd. Problemet är nytt och därför finns inte någon tidigare forskning på området, men det finns risk för att sniglar som kommer med i fodret när det pressas ger utrymme för bakterien "Clostridium botulinum" att växa till och bilda de giftiga toxiner som orsaker botulism.

Även i höbalar borde dessa toxiner kunna bildas efterom snigeln i sig innehåller den fukt som bakterien är beroende av för sin tillväxt. Däremot är det ofta torrare väder när man tar hö vilket minskar risken för att sniglarna är framme.

Hästar är mycket känsliga för botulism och dödligheten hos drabbade djur är hög. Vaccin finns att tillgå och ger ett bra men inte 100-procentigt skydd. Har du köpt ditt hö från en seriös lantbrukare kan säkert han eller hon upplysa dig om eventulla problem med sniglar i fält i samband med skörd.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar