Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodra dräktig fånghäst?

Hej! Min häst är dräktig och ska föla i juni. Efter att vi bytt hösilage i stallet fick hon fång i förrgår och jag har nu köpt eget hö + havrehalm att dryga ut höet med. Jag har tagit bort allt kraftfoder (hon åt 1kg hel havre/dag +betfor och mineraler förut) och nu undrar jag hur mycket hö jag vågar ge henne.

 

Höanalysen ser ut så här: TS 87,4% Råprotein 93g/kg TS Smb protein 49g/kg vara Energi 9,5MJ/kg vara Ca 8,1g/kg TS P 2,0g/kg TS Mg 2,5g/kg TS K 24,3g/kg TS

Hästen är ett 13-årigt svenskt halvblod och hon har alltid haft normalhull, just nu väger hon ca 600 kg.

Sen undrar jag hur länge jag ska hålla den här dieten? Hon är ju trots allt dräktig och jag vill ju självklart att hon ska få tillräckligt med näring för att klara att ge di åt fölet när det väl kommer.

Skulle vara jättesnällt om ni ville hjälpa mig med detta! Mvh, Elin


Jenny Redgårds svar:

Hej Elin!

Jag tycker det är bra att du uteslutit kraftfoder ur foderstaten till ditt sto som haft fång. Stärkelserika fodermedel bör undvikas så långt som möjligt. Det bästa är om man kan få tag på ett grovfoder som täcker hästens energi- och proteinbehov utan att man behöver ge för många andra fodermedel. Att ge mineraltillskott är dock inget problem om behov av detta finns. Även om hästen haft fång så måste näringsbehovet täckas, man ska inte vara rädd för att ge hästen den mängd protein som behövs för att täcka behovet. Förr trodde man att fång berodde främst på högt proteinintag men den teorin har man nu gått ifrån. Det är dock viktigt att man inte överutfodrar hästen och låter den bli överviktig.

 

Från det att ditt sto går in i dräktighetsmånad 8 så ökar hennes näringsbehov, både vad gäller energi, protein och mineraler. Markant ökar behovet under de två sista dräktighetsmånaderna. För att kunna veta vilken mängd hö ditt sto behöver en foderstat beräknas just efter ditt stos näringsbehov. Det varierar mycket från häst till häst och man kan inte bara utgå från tabeller utan att ta hänsyn till individen. Har man bra förkunskaper finns det gratis foderstatsprogram man kan använd på internet. Annars är mitt råd att du vänder dig till mig på UNISUS (www.unisus.se) eller någon annan oberoende utfodringsrådgivare (som inte säljer något kraftfoder) för kvalificerad hjälp.

 

Utifrån din höanalys kan jag göra den bedömningen att du kommer behöva ge något proteintillskott från dräktighetsmånad 8 och förmodligen även tillskott av fosfor. Ett bra proteintillskott kan vara lusern som är ett grovfoder. Selentillskott behövs också om inte en tillräckligt stor giva mineraltillskott ges. Detta är extra viktigt under dräktigheten. När hon sedan ska ge di ökar näringsbehovet ytterligare och det är viktigt att inte underutfodra stoet under denna period.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.