Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodra dräktig fånghäst?

Hej! Min häst är dräktig och ska föla i juni. Efter att vi bytt hösilage i stallet fick hon fång i förrgår och jag har nu köpt eget hö + havrehalm att dryga ut höet med. Jag har tagit bort allt kraftfoder (hon åt 1kg hel havre/dag +betfor och mineraler förut) och nu undrar jag hur mycket hö jag vågar ge henne.

 

Höanalysen ser ut så här: TS 87,4% Råprotein 93g/kg TS Smb protein 49g/kg vara Energi 9,5MJ/kg vara Ca 8,1g/kg TS P 2,0g/kg TS Mg 2,5g/kg TS K 24,3g/kg TS

Hästen är ett 13-årigt svenskt halvblod och hon har alltid haft normalhull, just nu väger hon ca 600 kg.

Sen undrar jag hur länge jag ska hålla den här dieten? Hon är ju trots allt dräktig och jag vill ju självklart att hon ska få tillräckligt med näring för att klara att ge di åt fölet när det väl kommer.

Skulle vara jättesnällt om ni ville hjälpa mig med detta! Mvh, Elin


Jenny Redgårds svar:

Hej Elin!

Jag tycker det är bra att du uteslutit kraftfoder ur foderstaten till ditt sto som haft fång. Stärkelserika fodermedel bör undvikas så långt som möjligt. Det bästa är om man kan få tag på ett grovfoder som täcker hästens energi- och proteinbehov utan att man behöver ge för många andra fodermedel. Att ge mineraltillskott är dock inget problem om behov av detta finns. Även om hästen haft fång så måste näringsbehovet täckas, man ska inte vara rädd för att ge hästen den mängd protein som behövs för att täcka behovet. Förr trodde man att fång berodde främst på högt proteinintag men den teorin har man nu gått ifrån. Det är dock viktigt att man inte överutfodrar hästen och låter den bli överviktig.

 

Från det att ditt sto går in i dräktighetsmånad 8 så ökar hennes näringsbehov, både vad gäller energi, protein och mineraler. Markant ökar behovet under de två sista dräktighetsmånaderna. För att kunna veta vilken mängd hö ditt sto behöver en foderstat beräknas just efter ditt stos näringsbehov. Det varierar mycket från häst till häst och man kan inte bara utgå från tabeller utan att ta hänsyn till individen. Har man bra förkunskaper finns det gratis foderstatsprogram man kan använd på internet. Annars är mitt råd att du vänder dig till mig på UNISUS (www.unisus.se) eller någon annan oberoende utfodringsrådgivare (som inte säljer något kraftfoder) för kvalificerad hjälp.

 

Utifrån din höanalys kan jag göra den bedömningen att du kommer behöva ge något proteintillskott från dräktighetsmånad 8 och förmodligen även tillskott av fosfor. Ett bra proteintillskott kan vara lusern som är ett grovfoder. Selentillskott behövs också om inte en tillräckligt stor giva mineraltillskott ges. Detta är extra viktigt under dräktigheten. När hon sedan ska ge di ökar näringsbehovet ytterligare och det är viktigt att inte underutfodra stoet under denna period.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar