Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag banta överviktig ponny?

Hej!
 
Jag har ett väldigt stort problem med min ponny. Hon är en sportponny importerad från Tyskland på 19 år. Jag har ägt henne i lite över två år. Mitt problem är att hon är otroligt överviktig. Hon ser dräktig ut hela tiden, hon har dock aldrig haft fång eller kolik. Sommartid går hon bara på gräs och vindertid på bara hösilage och mineraler. Vad ska jag göra för att få henne att gå ner i vikt? Hon rids cirka fyra dagar i veckan, varierad ridning.

Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Lättfödda ponnyer kan vara mycket svåra att få ner i vikt. Det tar lång tid att banta ner en rejäl övervikt, mer motion och mindre energi (MJ) in, det finns inga genvägar. Börja med att få en foderstat till din ponny på det hösilage som du ger, kanske måste du byta ut lite av hösilaget mot halm för att få ner energiintaget, utan att komma under minimigivan av grovfoder (1 kg ts/100kg häst och dag). Står ponnyn på halm och äter väldigt mycket av denna måste du kanske överväga att byta strömedel så att du kan styra halmintaget (även halm innehåller energi, om än i mindre mängd än hö). Hur ser betet din ponny går på ut? Det kanske är för kraftigt för henne. Många ägnar hela vinterhalvåret åt att banta sina hästar och när det är vår och ett resultat äntligen börjar synas så är man inom kort tillbaka på ruta ett, om hästen släpps på ett frodigt bete.
 
Tänk på att alltid bedöma din hästs hull genom att känna med handen över revbenen. På en häst i lagom hull är revbenen lätta att känna under ett tunt lager underhudsfett, de ska inte synas för blotta ögat. Även en mager häst kan nämligen ha stor buk.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar