Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodrar jag för att bygga rygg- och korsmuskler?

Hej!
 
Jag har en liten fundering vad jag ska ge min häst för foder för att bygga mer rygg- och korsmuskler. Funderar på Super E eller Aminolite... Gav henne Krafft Protein nyligen, men tänkte att det kanske finns något annat att ge?
 
Jag har ett rätt rejält halvblodssto på elva år, hon har mycket energi och arbetsglädje. Men hon behöver stärka sig över ryggen och korset. När jag fick hem henne var hon ett vrak, inte en muskel på kroppen och helt tunn! Jag har haft henne sedan april i år. Hon hade då stått i cirka två år på grund av olika anledningar.
 
Jag försöker klättra med henne mycket, hoppa studs, trava cavaletti, arbeta henne i ett samlat tempo för att bära sig bättre och inte rusa. Men jag vill få henne rundare över ryggen och korset. Kan du hjälpa mig?
 
/M


Jenny Redgårds svar:

Hej M!
 
Det finns tyvärr inga snabba genvägar för att bygga upp hästens muskulatur. Har hästen varit i så dåligt skick som du beskriver tar det lång tid att bygga upp den igen. Förutsättningen för att hästen ska kunna bygga muskler är att dess näringsbehov är täckt. För att veta att så är fallet behövs en analys av grovfodret och utifrån denna får man sedan beräkna en foderstat.
 
När hästens näringsbehov är täckt kommer inte Super E eller Aminolite att förbättra din hästs muskelstatus. Dessa tillskott är inte muskelbyggande i sig utan ger tillskott av E-vitamin respektive protein. Krafft Protein är ett exempel på fodermedel som kan användas om ditt grovfoder har ett lågt proteininnehåll. När du med en balanserad foderstat har sett till att hästen har de förutsättningar den behöver för att kunna bygga muskler, tror jag att du kommer se resultat av din träning.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.