Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodrar jag för att bygga rygg- och korsmuskler?

Hej!
 
Jag har en liten fundering vad jag ska ge min häst för foder för att bygga mer rygg- och korsmuskler. Funderar på Super E eller Aminolite... Gav henne Krafft Protein nyligen, men tänkte att det kanske finns något annat att ge?
 
Jag har ett rätt rejält halvblodssto på elva år, hon har mycket energi och arbetsglädje. Men hon behöver stärka sig över ryggen och korset. När jag fick hem henne var hon ett vrak, inte en muskel på kroppen och helt tunn! Jag har haft henne sedan april i år. Hon hade då stått i cirka två år på grund av olika anledningar.
 
Jag försöker klättra med henne mycket, hoppa studs, trava cavaletti, arbeta henne i ett samlat tempo för att bära sig bättre och inte rusa. Men jag vill få henne rundare över ryggen och korset. Kan du hjälpa mig?
 
/M


Jenny Redgårds svar:

Hej M!
 
Det finns tyvärr inga snabba genvägar för att bygga upp hästens muskulatur. Har hästen varit i så dåligt skick som du beskriver tar det lång tid att bygga upp den igen. Förutsättningen för att hästen ska kunna bygga muskler är att dess näringsbehov är täckt. För att veta att så är fallet behövs en analys av grovfodret och utifrån denna får man sedan beräkna en foderstat.
 
När hästens näringsbehov är täckt kommer inte Super E eller Aminolite att förbättra din hästs muskelstatus. Dessa tillskott är inte muskelbyggande i sig utan ger tillskott av E-vitamin respektive protein. Krafft Protein är ett exempel på fodermedel som kan användas om ditt grovfoder har ett lågt proteininnehåll. När du med en balanserad foderstat har sett till att hästen har de förutsättningar den behöver för att kunna bygga muskler, tror jag att du kommer se resultat av din träning.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar