Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fördelar man bäst mineralerna till hästar i lösdrift?

Min fråga handlar om mineraltilldelning vid lösdrift. Jag har flera ponnyer (shetlandsuppfödning) gående på lösdrift och de har fri tillgång till grovfoder (hösilage), som är analyserat. Men nu till mineralerna – i och med många hästar i varje hage blir det smått bökigt med individuell utfodring. Det är ju många uppfödare som har betydligt fler hästar på lösdrift än vad jag har, jag undrar hur de ger sina hästar mineraler?
  
MVH Betula


Jenny Redgårds svar:

Hej Betula!

Individuell utfodring på lösdrift är alltid lite knepigt. Det underlättar mycket om man lyckas få tag på ett grovfoder som har ett näringsinnehåll som överensstämmer med hästarnas näringsbehov så att inga, eller så lite tillskott som möjligt, behövs utöver detta. Med ett bra grovfoder behöver du bara komplettera med salt och selen.

Saltbehovet fungerar ofta bra att tillgodose med en saltsten. Selen behöver man inte ge dagligen, utan det kan utfodras 1 gång/vecka. När extra tillskott behövs av mineralfoder är det många som använder sig av fri tillgång även på mineraler, i form av en mineralbalja/sten. Detta är dock inget jag rekommenderar då en del hästar äter alldeles för mycket medan andra helt ratar dessa mineraler. Tyvärr är det inte så enkelt att hästar själva kan reglera sitt mineralbehov. Det är bättre att man försöker ge mineralerna individuellt.

Pelleterade mineraler är oftast smakliga och då kan man till exempel välja att ge hästarna den dagliga givan ur hand eller hink, i samband med visitation. 

Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market