Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur förvara hösilage i hagen?


Publicerat: 2012-10-30
Hej! Till hösten tänkte vi ge hästarna fri tillgång till hösilage. Vi har två halvblod och en D-ponny, de rids varannan dag. Hur rekommenderar du att vi ska påbörja den fria tillgången till hästarna? Vad behöver vi tänka på? Hur rekommenderar du att vi ska förvara hösilaget i hagen? (Utan alltför dyra alternativ.)
  
Tack på förhand!

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Det behövs ingen speciell tillvänjning för att gå över på fri tillgång. Om ni byter grovfoder bör ni dock göra det successivt under en period av minst 2-3 veckor. Det är viktigt att ni kontrollerar hullet på hästarna regelbundet, så att de inte blir överviktiga. Även om fri tillgång på grovfoder är mycket positivt för hästars välbefinnande så passar det inte alla, alltför högt hull ger många negativa hälsoaspekter. Försök få tag på ett analyserat hösilage med näringsvärden som passar era hästars behov.
  
Platsen där ni fodrar hästarna måste ha ett väl dränerat underlag som tål att de står där och trampar en stor del av dagen. Det får inte bli alltför upptrampat och lerigt, då kommer det att bli mycket foderspill - och risken att hästarna får i sig dåligt foder ökar. Finns ingen sådan plats naturligt kan man gräva ur, lägga markduk och sedan fylla på med lämplig sand, grus eller flis. Det finns även markraster att köpa och foderbehållare, men då pratar vi om lite större investeringar.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar