Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur kompenseras ett lågt proteinvärde i hö?

Jag har fått en ny höleverans med dåligt proteinvärde. Med vad och hur mycket kompenserar vi det dåliga proteinvärdet på vårt hö, till en D-ponny som rids och tränas varje dag och som redan nu är mycket energisk - men som bör få sitt proteinbehov tillgodosett? Hon får nu 9 kilo hö, 200 gram vetekli/dag + mineraler. Inget kraftfoder. Höanalysen ser ut så här: Ts 86 %, sm råprotein 10 gram/kilo foder, energi 7,5 MJ/kilo foder.
 
Tacksam för svar,
Berth

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
10 gram smältbart råprotein per kilo grovfoder är ett extremt lågt proteininnehåll. Kvoten mellan energi och protein ligger på 1,3, istället för det önskvärda 6,0. Ett grovfoder med såpass lågt proteininnehåll måste kompletteras med ett annat proteinrikt grovfoder. Lusern går att använda, men du kommer få ge stora mängder vilket blir dyrt i längden. Har du möjlighet att få tag på ett höparti med högre proteininnehåll att komplettera med så skulle jag rekommendera det i första hand. Om inte bör du byta ut några kilo av ditt hö mot lusern.
  
Därtill kommer ett tillskott av något proteinfodermedel att behövas, till exempel sojamjöl eller något fabriksblandat proteinfoder. Sojamjöl har ett mycket högt proteininnehåll och bör därför inte utfodras i stora mängder. Ett riktvärde att gå efter är max 0,1 kilo per 100 kilo häst och dag, så även om du ger maxgivan av sojamjöl kommer inte proteinbehovet att täckas.
  
För att kunna beräkna en exakt foderstat behövs fler uppgifter på din häst. Det är viktigt att du snabbt får hjälp med att höja proteinnivån i din ponnys foderstat - annars kommer hon snart börja tappa i muskelmassa.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market