Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur kompenseras ett lågt proteinvärde i hö?


Publicerat: 2012-06-06
Jag har fått en ny höleverans med dåligt proteinvärde. Med vad och hur mycket kompenserar vi det dåliga proteinvärdet på vårt hö, till en D-ponny som rids och tränas varje dag och som redan nu är mycket energisk - men som bör få sitt proteinbehov tillgodosett? Hon får nu 9 kilo hö, 200 gram vetekli/dag + mineraler. Inget kraftfoder. Höanalysen ser ut så här: Ts 86 %, sm råprotein 10 gram/kilo foder, energi 7,5 MJ/kilo foder.
 
Tacksam för svar,
Berth

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
10 gram smältbart råprotein per kilo grovfoder är ett extremt lågt proteininnehåll. Kvoten mellan energi och protein ligger på 1,3, istället för det önskvärda 6,0. Ett grovfoder med såpass lågt proteininnehåll måste kompletteras med ett annat proteinrikt grovfoder. Lusern går att använda, men du kommer få ge stora mängder vilket blir dyrt i längden. Har du möjlighet att få tag på ett höparti med högre proteininnehåll att komplettera med så skulle jag rekommendera det i första hand. Om inte bör du byta ut några kilo av ditt hö mot lusern.
  
Därtill kommer ett tillskott av något proteinfodermedel att behövas, till exempel sojamjöl eller något fabriksblandat proteinfoder. Sojamjöl har ett mycket högt proteininnehåll och bör därför inte utfodras i stora mängder. Ett riktvärde att gå efter är max 0,1 kilo per 100 kilo häst och dag, så även om du ger maxgivan av sojamjöl kommer inte proteinbehovet att täckas.
  
För att kunna beräkna en exakt foderstat behövs fler uppgifter på din häst. Det är viktigt att du snabbt får hjälp med att höja proteinnivån i din ponnys foderstat - annars kommer hon snart börja tappa i muskelmassa.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar