Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur länge håller korn?

Hej!

Krossat korn vs. stöpt korn, vilket är att föredra? Är det risk att det krossade kornet hinner härskna om man räknar med att hästen äter cirka 0,5 kilo per dag och kornet köps färdigkrossat i säckar om 25 kilo? Är det bättre ur hygiensynpunkt att köpa helt korn och stöpa? Kan det stöpta kornet i så fall stå färdigstöpt i hink med lock cirka 12-15 timmar?

Tacksam för svar!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Krossat korn har en begränsad hållbarhet eftersom fettet kan härskna då det kommer i kontakt med syre. Korn innehåller en lägre andel fett än havre och är därmed inte lika känsligt, det håller en bra kvalitet förhållandevis länge. När du köper en säck kornkross så har den enligt tillverkaren en hållbarhet på 3 månader. Detta kan naturligtvis variera. Jag brukar rekommendera att kornet förbrukas inom 1 till 2 månader, så under förutsättning att det korn du köper är krossat nyligen så borde du klara dig.

Hur länge stöpt korn håller innan det surnar varierar med utomhustemperaturen. Ett halvt dygn borde inte vara något problem om hinken inte förvaras i stark värme. Lukta och smaka på fodret om du är osäker.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar