Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur mycket salt behöver hästen?


Publicerat: 2012-09-17
Hej Jessica!
  
Jag har en C-ponny som är 22 år och han är just nu på bete. Jag rider regelbundet varje dag och han står ute dygnet runt och har därför ingen tillgång till saltsten. Vi har ingen möjlighet att sätta ut saltsten i hagen. Han och hans kompisar har fri tillgång till vatten. Vi vill nu ge honom extra salt i betforen eftersom han inte svettas som vanligt när jag rider. Han väger cirka 275 kilo och arbetas regelbundet en timme om dagen. Hur mycket salt ska man ge honom - och kan man ge salt med jod i? Tacksam för svar!
  
Mvh,
Vilma

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Alla hästar behöver tillskott av salt, även de som inte rids eller går på bete. Gräs i tillräcklig mängd innehåller oftast all den näring en häst behöver, med ett par undantag, selen och salt (NaCl). Varför har ni ingen möjlighet att sätta ut saltsten? Man kan slå ner en stolpe som man sätter upp saltstenen på - eller vill man göra det ännu enklare, köp en stor 10 kilos saltstenskub och lägg direkt på marken.
  
Vill du istället ge din häst salt i fodret varierar behovet kraftigt beroende på hur mycket hästen svettas. Är det varmt ute ökar behovet rejält. Om det inte är sommarvärme kan du räkna med att din häst behöver 10-15 gram (cirka 1 matsked) per dag i underhållsbehov, det vill säga den mängd han behöver när han inte utför något arbete. När hästen rids kan behovet mångdubblas - beroende på hur hårt du rider, hur varmt det är ute och hur mycket din häst svettas. Har hästen förlorat stora mängder salt är det nödvändigt med ett tillskott av salt i foder eller vatten då det tar alltför lång tid att få i sig tillräcklig mängd via saltsten.
  
Ett överskott av natrium är ofarligt så länge hästen har fri tillgång till vatten, överskottet förs ut med urinen. Därför är det bättre att ge salt lite i överkant än att riskera en brist, särskilt om man har tänkt att hästen ska kunna prestera. Det går bra att ge salt som är berikat med jod så länge som det inte rör sig om stora mängder salt.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar