Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur och hur länge blötläggs helhavre till en äldre häst?

Hej!
  
Jag har sökt svar på nätet, men har inte lyckats hitta någon konkret information. Det är så att jag har en äldre häst och vill blötlägga helhavre till henne. Hon får inga större mängder, så att köpa krossad är inget alternativ då hållbarheten är så kort. Hur länge ska man blötlägga helhavren minst och hur länge i kallt respektive varmt vatten? Jag undrar också om jag kan blötlägga den tillsammans med betfor.
  
Mvh Cecilia


Jenny Redgårds svar:

Hej Cecilia!
  
Det stämmer nog att det inte finns angivet exakt hur lång tid havren behöver ligga i blöt, innan kärnan mjuknar. Det är flera faktorer som påverkar – främst vattnets temperatur, men även storleken på havrekärnan och havresorten. Om du använder hett vatten brukar det räcka med den tid det tar för vattnet att svalna, cirka en timme. Använder du kallt vatten tar det betydligt längre tid och du kan då låta blandningen stå till exempel över natten.

  
Tänk på att uppblött havre har kort hållbarhet, speciellt sommartid kan den lätt surna. Använd heller inte mer vatten än att det går att utfodra med den blötlagda havren utan att först hälla av, näringsämnen som lakats ur i vattnet kommer annars att gå förlorade. Det går utmärkt att blötlägga havren tillsammans med betforn.

  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar