Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Loppfrön – blött eller torrt, hur ofta, när och hur mycket?

Hej! Jag läser på flera ställen att loppfrön ska ges i förebyggande syfte mot sandkolik under några veckor, eller i 30 dagar. Men hur länge gör man sedan uppehåll till nästa kur? Den informationen kan jag inte hitta någonstans. Kan man ge loppfrön utblandat med vatten?
  
Jag har gett loppfrö till vår D-ponny både blandat med vatten och mash, och har även gett det torrt. Det verkar funka oavsett, men vad gäller om man ska göra det rätt?
  
Tack på förhand.
Lena


Jenny Redgårds svar:

Hej Lena!
  
Loppfrön ges ofta till hästar som riskerar att få i sig sand när de går ute i hagen och betar kort gräs eller sandiga rötter. Om du bor i en del av landet där marken består av sandjord kan det vara en bra idé att ge loppfrön, för att förebygga kolik som orsakas av att sand ansamlas i tarmarna. Loppfrön bildar ett slem som binder till sig sand så att den kan föras ut med avföringen.
  
Behöver inte ges hela tiden
Det är inte på något sätt skadligt att ge loppfrön året runt, men onödigt de delar av året när hästen inte får i sig någon sand. Som till exempel när det är tjäle och snö eller på sommarbetet.
Även under den del av året när hästen riskerar att få i sig sand kan man välja att ge loppfrön i intervall, eftersom det tar tid för sand att ansamlas i tarmen i sådan omfattning att det gör skada. Det går emellertid inte att sätta några exakta tidsintervaller, det styrs av hur mycket sand din häst riskerar att få i sig och blir alltid en uppskattning. Några veckors uppehåll brukar kunna vara lämpligt.
  
Olika åsikter om att blöta
Loppfrön kan ges såväl torra som uppblötta (vilket som är bäst finns det olika åsikter om), det är dock bra om de ges tillsammans med vätska eller annat blött fodermedel. Hur mycket man behöver ge varierar, men en till två deciliter två gånger per dag kan vara ett bra riktvärde.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.