Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Loppfrön – blött eller torrt, hur ofta, när och hur mycket?

Hej! Jag läser på flera ställen att loppfrön ska ges i förebyggande syfte mot sandkolik under några veckor, eller i 30 dagar. Men hur länge gör man sedan uppehåll till nästa kur? Den informationen kan jag inte hitta någonstans. Kan man ge loppfrön utblandat med vatten?
  
Jag har gett loppfrö till vår D-ponny både blandat med vatten och mash, och har även gett det torrt. Det verkar funka oavsett, men vad gäller om man ska göra det rätt?
  
Tack på förhand.
Lena


Jenny Redgårds svar:

Hej Lena!
  
Loppfrön ges ofta till hästar som riskerar att få i sig sand när de går ute i hagen och betar kort gräs eller sandiga rötter. Om du bor i en del av landet där marken består av sandjord kan det vara en bra idé att ge loppfrön, för att förebygga kolik som orsakas av att sand ansamlas i tarmarna. Loppfrön bildar ett slem som binder till sig sand så att den kan föras ut med avföringen.
  
Behöver inte ges hela tiden
Det är inte på något sätt skadligt att ge loppfrön året runt, men onödigt de delar av året när hästen inte får i sig någon sand. Som till exempel när det är tjäle och snö eller på sommarbetet.
Även under den del av året när hästen riskerar att få i sig sand kan man välja att ge loppfrön i intervall, eftersom det tar tid för sand att ansamlas i tarmen i sådan omfattning att det gör skada. Det går emellertid inte att sätta några exakta tidsintervaller, det styrs av hur mycket sand din häst riskerar att få i sig och blir alltid en uppskattning. Några veckors uppehåll brukar kunna vara lämpligt.
  
Olika åsikter om att blöta
Loppfrön kan ges såväl torra som uppblötta (vilket som är bäst finns det olika åsikter om), det är dock bra om de ges tillsammans med vätska eller annat blött fodermedel. Hur mycket man behöver ge varierar, men en till två deciliter två gånger per dag kan vara ett bra riktvärde.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar