Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur säkrar jag åringens proteinintag?

Hej!

Jag har läst en del om vikten av att unghästar får rätt intag av högvärdigt protein. Jag har ett ettårigt halvblod som jag ger 1 kilo KRAFFT PLUSS grön per dag enligt anvisningarna. Dessutom rekommenderas det att ettåringar ska få 1-3 kilo havre per dag.

Jag kan max ge honom 0,5 kilo havre, han får mycket överskottsenergi om han får mer och blir nästan ohanterbar, jag är dessutom rädd att han ska få "olater", börja väva eller gnaga på inredningen om jag ger honom mer havre. Han är lätt att hålla i hull och har fri tillgång till hö, vistas ute 4-5 timmar per dag och longeras lite försiktigt cirka två gånger per vecka.

Höet har ett energivärde på 8 MJ samt smältbart råprotein på 50 gram per kilo. Så min fråga är: Vad ska jag komplettera med (eventuellt byta till) för foder för att säkra proteintillförseln när jag inte kan ge mer havre? Jag har funderat på att byta havren mot korn, men vet att halten av lysin är mycket låg, så även fetthalten och fibrerinslaget.

Jag är rädd att skelettutvecklingen ska hämmas och att han inte kommer att hålla för framtida påfrestningar om han får för lite protein nu under tillväxtfaserna.

Jenny Redgårds svar:

Hej!

Växande unghästar har mycket riktigt ett större behov av protein än vuxna individer. Ett underskott av något näringsämne till en växande häst kan också få mer långtgående negativa effekter och göra större skada än brister i foderstaten till den vuxna hästen. En väl balanserad foderstat är därför av stor vikt och eftersom ditt hö är analyserat så rekomenderar jag dig att vända dig till en utfodringsrådgivare för att få hjälp att beräkna en foderstat.

Fri tillgång till ett bra grovfoder är alltid den bästa basen i unghästens foderstat. Utifrån vilket näringsinnehåll ditt hö har och hur stor mängd din häst orkar äta beräknar man sedan med vilka fodermedel som just ditt hö behöver kompleteras med och i vilken mängd för att ge en balanserad foderstat.

Rekomendationerna på kraftfodersäckarna är väldigt generella, har man ett riktigt bra grovfoder behövs kanske inget kraftfoder alls i foderstaten.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar