Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur tänka vid fodring av olika partier hö?

Hej! I år är det verkligen en utmaning att se till att min häst håller magen i trim. Vi har nämligen fått köpa hö från flera olika leverantörer, och det är olika analyser och sammansättning på dem. Varje parti räcker ungefär två månader eftersom jag delar det med fler. Hur ska jag lösa det med invänjning på det ”nya” höet som kommer bli ganska ofta?

Vissa av balarna är ganska torra, medan andra är mer blöta – nästan som ensilage. Kvoterna varierar ganska stort och jag kommer få bygga om foderstaterna en hel del beroende vilket hö hästen äter. Det är verkligen ingen bra situationen men trots allt är jag glad att jag fick tag på hö över huvud taget. Hur ska jag tänka, kan jag ge något tillskott för magen? Hur ska jag vänja in de olika partierna?

Vissa av dem kräver nästan inget extra kraftfoder, medan andra innebär att jag får fodra på med protein inte minst. Hur ska jag göra på bästa sätt? Är det extra viktigt nu att verkligen ta analys, att fodra i blindo med så olika partier kan väl inte vara ngn höjdare?
Med vänlig hälsning, Liselott


Jenny Redgårds svar:

Hej Liselott!

Många hästägare har en extra utmanande utfodringssituation i år. Då får man göra det bästa av det man har, även om det inte blir helt optimalt. Om det är hö du har och inte hösilage går det ändå lättare att göra mjuka övergångar då fodret inte måste konsumeras inom några dagar. Jag hade då även försökt utfodra med två partier hö samtidigt för att minska antalet foderbyten. Kanske kan hästarna få av ett parti hö vid någon/några fodringar och ett annat övriga fodringar per dag? När det är dags att byta parti så försök få en övergång över åtminstone en vecka för att hinna vänja magarna. Tillskott för magarna skulle jag vänta med och bara ge om det visar sig behövas.

Om du har inplastat foder blir det svårare att ge av fler partier samtidigt och övergången mellan partier kanske måste kortas ner till några dagar. Blött foder innehåller mycket vatten, det innebär att du måste öka mängden kilo foder som du utfodrar med annars kommer inte hästen få i sig tillräckligt med näring. Att analysera grovfodret är alltid viktigt, men har man många partier kan det bli dyrt. Försök gå samman med fler köpare av samma grovfoder för att dela på kostnaden om inte säljaren står för analysen.

Angående kraftfoder skulle jag undvika byten av kraftfoder och i stället bara justera mängden i förhållande till grovfodrets näringsinnehåll. Jag skulle också spara ett proteinfattigare foder till våren, om hästarna har tillgång till spirande vårgräs då.


Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar