Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur tänka vid fodring av olika partier hö?


Publicerat: 2019-01-16

Hej! I år är det verkligen en utmaning att se till att min häst håller magen i trim. Vi har nämligen fått köpa hö från flera olika leverantörer, och det är olika analyser och sammansättning på dem. Varje parti räcker ungefär två månader eftersom jag delar det med fler. Hur ska jag lösa det med invänjning på det ”nya” höet som kommer bli ganska ofta?

Vissa av balarna är ganska torra, medan andra är mer blöta – nästan som ensilage. Kvoterna varierar ganska stort och jag kommer få bygga om foderstaterna en hel del beroende vilket hö hästen äter. Det är verkligen ingen bra situationen men trots allt är jag glad att jag fick tag på hö över huvud taget. Hur ska jag tänka, kan jag ge något tillskott för magen? Hur ska jag vänja in de olika partierna?

Vissa av dem kräver nästan inget extra kraftfoder, medan andra innebär att jag får fodra på med protein inte minst. Hur ska jag göra på bästa sätt? Är det extra viktigt nu att verkligen ta analys, att fodra i blindo med så olika partier kan väl inte vara ngn höjdare?
Med vänlig hälsning, Liselott


Jenny Redgårds svar:

Hej Liselott!

Många hästägare har en extra utmanande utfodringssituation i år. Då får man göra det bästa av det man har, även om det inte blir helt optimalt. Om det är hö du har och inte hösilage går det ändå lättare att göra mjuka övergångar då fodret inte måste konsumeras inom några dagar. Jag hade då även försökt utfodra med två partier hö samtidigt för att minska antalet foderbyten. Kanske kan hästarna få av ett parti hö vid någon/några fodringar och ett annat övriga fodringar per dag? När det är dags att byta parti så försök få en övergång över åtminstone en vecka för att hinna vänja magarna. Tillskott för magarna skulle jag vänta med och bara ge om det visar sig behövas.

Om du har inplastat foder blir det svårare att ge av fler partier samtidigt och övergången mellan partier kanske måste kortas ner till några dagar. Blött foder innehåller mycket vatten, det innebär att du måste öka mängden kilo foder som du utfodrar med annars kommer inte hästen få i sig tillräckligt med näring. Att analysera grovfodret är alltid viktigt, men har man många partier kan det bli dyrt. Försök gå samman med fler köpare av samma grovfoder för att dela på kostnaden om inte säljaren står för analysen.

Angående kraftfoder skulle jag undvika byten av kraftfoder och i stället bara justera mängden i förhållande till grovfodrets näringsinnehåll. Jag skulle också spara ett proteinfattigare foder till våren, om hästarna har tillgång till spirande vårgräs då.


Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet