Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Så utfodras en äldre häst


Publicerat: 2013-09-08
Hej!
 
Jag undrar hur man ska tänka vid utfodring av äldre hästar. Jag har en 26-årig C-ponny som lyckligtvis har fullt fungerande tänder än så länge och är relativt fin i kroppen. Men visst börjar åldern märkas av sett till pälsen och musklerna, om än inte så mycket i dagsläget.
Hon hålls igång med varierad, lättare motion cirka fem dagar i veckan. Nu på sommaren går hon på gräs dygnet runt, utan tillskott (endast salt). En uträknad, balanserad foderstat är givetvis A och O, men om det inte räcker - vilka tillskott kan vara bra för äldre hästar som börjar "tappa formen"? Någon speciell fodersort som är lämplig att ge för att de ska behålla muskler, och hålla sig fina i pälsen - framför allt vid fällning? Bör man tänka på något särskilt under betesperioden?
  
Tacksam för svar!
Cecilia

Jenny Redgårds svar:

Hej Cecilia!
  
Äldre hästar kan ibland få svårare att tillgodogöra sig näringen i fodret och därmed få ett ökat näringsbehov. Ibland beror det på tänderna och på sämre förmåga att tugga fodret, men även äldre hästar med bra tänder kan behöva en ökad fodergiva på grund av sämre upptagningsförmåga av näring i tarmarna.
  
Så länge hästen inte har något problem med tänderna bör du i första hand tillgodogöra det ökade näringsbehovet med ett bra och lättsmält (det vill säga hyfsat tidigt skördat) grovfoder. Ofta behövs en högre andel protein i foderstaten för att hästen inte ska börja tappa muskler. Håll noga uppsikt över hull och förändringar i muskelmassa, en gammal häst som tillåtits falla ur kan vara svår att få i trim igen.  
  
Även behovet av vitaminer och mineraler kan öka något. Om något kraftfoder eller annat tillskott behöver ges beror helt på näringsvärdena i ditt grovfoder. Även den äldre hästen kan mycket väl klara sig på endast grovfoder, om det har ett näringsinnehåll anpassat för hästen. Då behövs endast tillskott av selen och salt.
  
Tänk på att även under betesperioden så behöver hästen tillskott av selen. Om du inte utfodrar med några mineraler behöver detta ges separat. Selevitan som du köper på Apoteket är ett exempel på ett bra selentillskott, som bara behöver ges en gång/vecka alternativt två gånger/månad.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet