Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Så utfodras en äldre häst

Hej!
 
Jag undrar hur man ska tänka vid utfodring av äldre hästar. Jag har en 26-årig C-ponny som lyckligtvis har fullt fungerande tänder än så länge och är relativt fin i kroppen. Men visst börjar åldern märkas av sett till pälsen och musklerna, om än inte så mycket i dagsläget.
Hon hålls igång med varierad, lättare motion cirka fem dagar i veckan. Nu på sommaren går hon på gräs dygnet runt, utan tillskott (endast salt). En uträknad, balanserad foderstat är givetvis A och O, men om det inte räcker - vilka tillskott kan vara bra för äldre hästar som börjar "tappa formen"? Någon speciell fodersort som är lämplig att ge för att de ska behålla muskler, och hålla sig fina i pälsen - framför allt vid fällning? Bör man tänka på något särskilt under betesperioden?
  
Tacksam för svar!
Cecilia

Jenny Redgårds svar:

Hej Cecilia!
  
Äldre hästar kan ibland få svårare att tillgodogöra sig näringen i fodret och därmed få ett ökat näringsbehov. Ibland beror det på tänderna och på sämre förmåga att tugga fodret, men även äldre hästar med bra tänder kan behöva en ökad fodergiva på grund av sämre upptagningsförmåga av näring i tarmarna.
  
Så länge hästen inte har något problem med tänderna bör du i första hand tillgodogöra det ökade näringsbehovet med ett bra och lättsmält (det vill säga hyfsat tidigt skördat) grovfoder. Ofta behövs en högre andel protein i foderstaten för att hästen inte ska börja tappa muskler. Håll noga uppsikt över hull och förändringar i muskelmassa, en gammal häst som tillåtits falla ur kan vara svår att få i trim igen.  
  
Även behovet av vitaminer och mineraler kan öka något. Om något kraftfoder eller annat tillskott behöver ges beror helt på näringsvärdena i ditt grovfoder. Även den äldre hästen kan mycket väl klara sig på endast grovfoder, om det har ett näringsinnehåll anpassat för hästen. Då behövs endast tillskott av selen och salt.
  
Tänk på att även under betesperioden så behöver hästen tillskott av selen. Om du inte utfodrar med några mineraler behöver detta ges separat. Selevitan som du köper på Apoteket är ett exempel på ett bra selentillskott, som bara behöver ges en gång/vecka alternativt två gånger/månad.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar