Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar jag lösdriftshästen som ska stallas upp?

Hejsan,
 
Jag har en haflingervalack, han har gått på lösdrift en längre tid, så jag har inte haft koll på hur mycket hö han har fått i sig. Men nu ska han boxas och gå ut på dagarna, hur vet jag hur mycket hö han ska ha?
Han får alltid kraftfoder, "Hippo Basic", efter ridtur. Men han får inget mer. Är det bra eller ska man ändra något?
 
Tacksam för tips och svar (:


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Om din häst har fått fri tillgång på hö under sin tid på lösdrift, och han är i lagom hull, så tycker jag att du kan prova med att även i fortsättningen ge fri tillgång. Du kommer snart att få en uppfattning om hur många kilo/dag detta innebär för din häst. Väg allt hö du utfodrar med, hästen får fri tillgång när foder alltid finns kvar vid nästa utfodring.
Går hästen i hage tillsammans med andra hästar är det kanske inte praktiskt möjligt att ge fri tillgång till hö dagtid, men hästen äter då oftast en större mängd under natten istället.
 
En häst på box har ett lite lägre energibehov än en häst som går på lösdrift, så var uppmärksam på hullet och minska i första hand kraftfodergivan och i andra hand grovfodergivan, om han ökar i vikt. Det är inte säkert att din häst behöver något extra foder utöver högivan, det beror helt på näringsinnehållet i ditt hö. Om det visar sig att det finns ett behov av kraftfoder bör detta ges med samma mängd dagligen, även om hästen bara rids några gånger per vecka.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market