Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar jag lösdriftshästen som ska stallas upp?

Hejsan,
 
Jag har en haflingervalack, han har gått på lösdrift en längre tid, så jag har inte haft koll på hur mycket hö han har fått i sig. Men nu ska han boxas och gå ut på dagarna, hur vet jag hur mycket hö han ska ha?
Han får alltid kraftfoder, "Hippo Basic", efter ridtur. Men han får inget mer. Är det bra eller ska man ändra något?
 
Tacksam för tips och svar (:


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Om din häst har fått fri tillgång på hö under sin tid på lösdrift, och han är i lagom hull, så tycker jag att du kan prova med att även i fortsättningen ge fri tillgång. Du kommer snart att få en uppfattning om hur många kilo/dag detta innebär för din häst. Väg allt hö du utfodrar med, hästen får fri tillgång när foder alltid finns kvar vid nästa utfodring.
Går hästen i hage tillsammans med andra hästar är det kanske inte praktiskt möjligt att ge fri tillgång till hö dagtid, men hästen äter då oftast en större mängd under natten istället.
 
En häst på box har ett lite lägre energibehov än en häst som går på lösdrift, så var uppmärksam på hullet och minska i första hand kraftfodergivan och i andra hand grovfodergivan, om han ökar i vikt. Det är inte säkert att din häst behöver något extra foder utöver högivan, det beror helt på näringsinnehållet i ditt hö. Om det visar sig att det finns ett behov av kraftfoder bör detta ges med samma mängd dagligen, även om hästen bara rids några gånger per vecka.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar