Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar man en svårfödd häst?

Hej!

Jag har en häst som har problem med hullet. Det är så att han är 181 centimeter och den lite tunnare typen av häst. Han äter inte så mycket och han tar tid på sig.

Det kan kanske beror på att han stod inne dygnet runt på det förra stället? Och då hade han all tid i världen på sig att äta. När jag fick honom var han väldigt smal och vi har försökt göra nästan allt som finns. Vi har kollat hans tarmflora och mage men det är helt okej.

Nu för tillfället får han fri tillgång till hösilage och äter annars endast havre. Just nu ser han bra ut men kan bli bättre. Vi oroar oss hela tiden för att han ska gå ner i vikt. Finns det något man kan göra?

Tacksam för svar!


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Hur snabbt hästar äter kan skilja sig åt markant mellan olika individer, ofta hänger det ihop med hästens motivation att äta, det vill säga aptiten.

En så stor häst som din har ett högt energibehov och om han som individ dessutom är svårfödd är det viktigt att man utfodrar med fodermedel som ger mycket näring per kilo. Se till att basen i foderstaten utgörs av ett vallfoder (hö/ensilage) med ett högt energiinnehåll, helst mer än 9 MJ/kilo torrsubstans.
Vallfodret ska också innehålla tillräckligt med protein, vilket för en vuxen häst innebär minst 6 gram smältbart råprotein per MJ. Med fri tillgång till ett sådant vallfoder har man ett bra utgångsläge. Om vallfodret håller en hög kvalitet så undviker man att tvingas utfodra med höga kraftfodergivor, som utgör en ökad belastning på mag-tarmkanalen.

För en svårfödd häst krävs det dock ändå oftast komplement till vallfodret. Havre eller korn är traditionella kraftfodermedel som båda ger cirka 10 MJ/kilo. Vill man ha ett ännu energitätare fodermedel kan man tillsätta några deciliter vegetabilisk olja i foderstaten. Tre deciliter olja ger ungefär lika mycket energi som ett kilo spannmål.

Tänk dock på att introducera oljan successivt och fördela givan på flera fodergivor. Lusern är ett bra komplement om vallfodret är proteinfattigt.

Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar