Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan för mycket Betfor ge hästen diabetes?

Kan en häst få diabetes av att få för mycket Betfor? Min häst äter krossad havre och jag ger 3 deciliter Betfor (blötlagd) morgon, lunch och kväll. Nu menar en stallkamrat att man inte ska röra till det med sockerhalten i hästens foder, eftersom det kan bli diabetes av det. Kan en häst ens få diabetes? Hur mycket och hur ofta kan jag ge min häst Betfor utan att riskera att den blir sjuk? 


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Betfor är en biprodukt från industrins framställning av socker ur sockerbetor och består till största delen av torkad betfiber, samt en mindre andel melass (cirka 10 procent). Det är melassen som gör att sockerinnehållet blir relativt högt. Dock har företaget som tillverkar Betfor numera sänkt andelen melass i produkten, så att sockerinnehållet i dag inte är lika högt som det var förr.
Eftersom Betfor innehåller så stor andel betfiber är det mycket fiberrikt, vilket är positivt för hästens matsmältning. Betfor innehåller ingen stärkelse och är ett bra tillskott i foderstater där hästen inte får tillräckligt med MJ från sitt grovfoder för att täcka dagsbehovet av energi. Betfor är också mycket smakligt och uppskattas av de flesta hästar. 
  
Ovanligt med diabetes hos häst
Diabetes hos hästar är ovanligt. Däremot kan de drabbas av insulinresistens och EMS (metabolt syndrom) och blir då extra känsliga för socker i foderstaten. Om din häst är frisk och inte har detta problem ser jag ingen fara med att ge den 3 x 3 deciliter Betfor per dag. Det är en relativt låg Betforgiva. Det finns ingen övre gräns för hur mycket Betfor man "får" utfodra med. Socker är något som den friska hästen är van vid att använda som energikälla (till skillnad från stärkelse) eftersom gräs innehåller mycket socker. Ofta överstiger sockerhalten i gräs, alltså hästens naturliga födoämne, sockerhalten i Betfor. 
  
Hästen är gjord för att äta grovfoder

Mitt råd är alltid att analysera grovfodret och att låta grovfodrets näringsinnehåll styra om några extra fodermedel behövs och i så fall vilka. Tänk på att hästen är gjord för att äta grovfoder, utfodra därför bara med kraftfoder/Betfor om det verkligen behövs. Det är alltid bättre att i första hand tillföra mer energi (MJ) genom att öka grovfodergivan.
  
Med vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar