Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan för mycket Betfor ge hästen diabetes?

Kan en häst få diabetes av att få för mycket Betfor? Min häst äter krossad havre och jag ger 3 deciliter Betfor (blötlagd) morgon, lunch och kväll. Nu menar en stallkamrat att man inte ska röra till det med sockerhalten i hästens foder, eftersom det kan bli diabetes av det. Kan en häst ens få diabetes? Hur mycket och hur ofta kan jag ge min häst Betfor utan att riskera att den blir sjuk? 


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Betfor är en biprodukt från industrins framställning av socker ur sockerbetor och består till största delen av torkad betfiber, samt en mindre andel melass (cirka 10 procent). Det är melassen som gör att sockerinnehållet blir relativt högt. Dock har företaget som tillverkar Betfor numera sänkt andelen melass i produkten, så att sockerinnehållet i dag inte är lika högt som det var förr.
Eftersom Betfor innehåller så stor andel betfiber är det mycket fiberrikt, vilket är positivt för hästens matsmältning. Betfor innehåller ingen stärkelse och är ett bra tillskott i foderstater där hästen inte får tillräckligt med MJ från sitt grovfoder för att täcka dagsbehovet av energi. Betfor är också mycket smakligt och uppskattas av de flesta hästar. 
  
Ovanligt med diabetes hos häst
Diabetes hos hästar är ovanligt. Däremot kan de drabbas av insulinresistens och EMS (metabolt syndrom) och blir då extra känsliga för socker i foderstaten. Om din häst är frisk och inte har detta problem ser jag ingen fara med att ge den 3 x 3 deciliter Betfor per dag. Det är en relativt låg Betforgiva. Det finns ingen övre gräns för hur mycket Betfor man "får" utfodra med. Socker är något som den friska hästen är van vid att använda som energikälla (till skillnad från stärkelse) eftersom gräs innehåller mycket socker. Ofta överstiger sockerhalten i gräs, alltså hästens naturliga födoämne, sockerhalten i Betfor. 
  
Hästen är gjord för att äta grovfoder

Mitt råd är alltid att analysera grovfodret och att låta grovfodrets näringsinnehåll styra om några extra fodermedel behövs och i så fall vilka. Tänk på att hästen är gjord för att äta grovfoder, utfodra därför bara med kraftfoder/Betfor om det verkligen behövs. Det är alltid bättre att i första hand tillföra mer energi (MJ) genom att öka grovfodergivan.
  
Med vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.