Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hästen får bara grovfoder – krävs tillskott om den ska tävla?

Hej!
  
Jag ska rida och tävla en häst ett tag framöver som får foderstrupsförstoppning av kraftfoder. De senaste åren har hon tagit det lite lugnt och därför bara gått på grovfoder. Ägaren har testat allt vad det gäller kraftfoder; stenar, hink på marken, blötlagt, men hästen kan ändå inte smälta ner det. Hon kommer alltså bara gå på grovfoder och betfor. Därför undrar jag om det finns något flytande komplement? Kanske något extra energitillskott som man kan ge före ridning?
  
Tack för svar!

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Om hästen får ett bra grovfoder med anpassat näringsinnehåll finns egentligen ingen anledning att ge kraftfoder. Eftersom hästar är gräsätare och endast är anpassade till att äta grovfoder mår de oftast bäst, både fysiskt och psykiskt, om man så långt det är möjligt kan hålla sig till en grovfoderbaserad diet. Först om hästen inte klarar av att hålla ett bra hull trots ett näringsrikt grovfoder, eller om man inte har tillgång till ett bra sådant, kan tillskott vara aktuellt.
  
Olja är ett energirikt och flytande fodermedel. Energiinnehållet i 3 dl olja är jämförbart med energiinnehållet i 1 kilo havre. Behövs proteintillskott kan ett alternativ vara att ge hackat lusernstrå, som är ett grovfoder med högt näringsinnehåll. Du nämner att hästen får betfor, så jag utgår från att hästen inte får foderstrupsförstoppning av detta. Vad skiljer om ni gör soppa av pelleterade fodermedel?
  
Att försöka höja hästens temperament inför ridning är svårt, för att inte säga omöjligt. Det är bättre att satsa på en bra foderstat som täcker hästens dagliga behov och inte ändra denna från dag till dag.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar