Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan man "toppa" med Betfor inför tufft pass?

Hej!
 
Jag har en fundering kring hur jag ska utfodra mitt halvblod på bästa sätt, ett sjuårigt dressyrstammat sto på 170 centimeter. Hon har lätt för att få mjölksyra under ridning vilket märks när man rider tuffare träningspass. Det hjälper långt att lägga in många korta skrittpauser. Men jag tror att optimal utfodring innan/efter dessa lite mer krävande ridpass skulle hjälpa henne ytterligare.
 
Ibland får hon Betfor innan för att orka lite extra. Rätt eller fel? Naturligtvis hänger det ju på att hon måste bli starkare för att orka, men jag upplever att hon inte "kastar in handuken" lika tidigt när hon får lite extra innan. Hur långt innan ska betforn ges för bästa resultat?
 
Vi har i år ett grovfoder med väldigt låga näringsvärden, så vi har fått kompensera det med kraftfoder. Hon får i dagsläget tio kilo hösilage, ett kilo halm, ett och ett halv kilo lucern (med 160 i smrp) och mellan ett och ett halvt kilo till tre kilo Hippo Alfa per dag, beroende på om hon rids eller vilar. De dagar hon vilar och får mindre pellets brukar hon få lite mer hösilage. Är det rätt eller fel att variera kraftfodret så mycket?
 
Så - hur ska jag bära mig åt för att minimera risken för uppkomst av mjölksyra?
 
Tack på förhand,
vänligen Sophie


Jenny Redgårds svar:

Hej Sophie!
 
Det är mycket svårt att med reglerad utfodring "toppa" en häst inför en prestation, så att den inte drabbas av mjölksyra under passet. Att ge Betfor innan ridning kan ge en extra energikick, men det är mycket svårt att förutse efter exakt hur lång tid denna "kick" kommer.
 
Det generella rådet är därför att ha en väl sammansatt, balanserad foderstat med hög grovfoderandel som bas. Stora förändringar i foderstaten från dag till dag bör undvikas. Det är alltså bättre om du ger 2 kilo kraftfoder dagligen än att ena dagen ge 1,5 kilo och nästa 3 kilo.
 
Vet man att hästen ska vila flera dagar i rad kan det dock vara lämpligt att dra ner på kraftfodergivan från dagen innan vilan börjar.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.