Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan man "toppa" med Betfor inför tufft pass?

Hej!
 
Jag har en fundering kring hur jag ska utfodra mitt halvblod på bästa sätt, ett sjuårigt dressyrstammat sto på 170 centimeter. Hon har lätt för att få mjölksyra under ridning vilket märks när man rider tuffare träningspass. Det hjälper långt att lägga in många korta skrittpauser. Men jag tror att optimal utfodring innan/efter dessa lite mer krävande ridpass skulle hjälpa henne ytterligare.
 
Ibland får hon Betfor innan för att orka lite extra. Rätt eller fel? Naturligtvis hänger det ju på att hon måste bli starkare för att orka, men jag upplever att hon inte "kastar in handuken" lika tidigt när hon får lite extra innan. Hur långt innan ska betforn ges för bästa resultat?
 
Vi har i år ett grovfoder med väldigt låga näringsvärden, så vi har fått kompensera det med kraftfoder. Hon får i dagsläget tio kilo hösilage, ett kilo halm, ett och ett halv kilo lucern (med 160 i smrp) och mellan ett och ett halvt kilo till tre kilo Hippo Alfa per dag, beroende på om hon rids eller vilar. De dagar hon vilar och får mindre pellets brukar hon få lite mer hösilage. Är det rätt eller fel att variera kraftfodret så mycket?
 
Så - hur ska jag bära mig åt för att minimera risken för uppkomst av mjölksyra?
 
Tack på förhand,
vänligen Sophie


Jenny Redgårds svar:

Hej Sophie!
 
Det är mycket svårt att med reglerad utfodring "toppa" en häst inför en prestation, så att den inte drabbas av mjölksyra under passet. Att ge Betfor innan ridning kan ge en extra energikick, men det är mycket svårt att förutse efter exakt hur lång tid denna "kick" kommer.
 
Det generella rådet är därför att ha en väl sammansatt, balanserad foderstat med hög grovfoderandel som bas. Stora förändringar i foderstaten från dag till dag bör undvikas. Det är alltså bättre om du ger 2 kilo kraftfoder dagligen än att ena dagen ge 1,5 kilo och nästa 3 kilo.
 
Vet man att hästen ska vila flera dagar i rad kan det dock vara lämpligt att dra ner på kraftfodergivan från dagen innan vilan börjar.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar