Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Farligt att fodra hö med musbajs i?

Hej! Det här är förmodligen en väldigt dum fråga, men jag undrar om det är farligt att utfodra med hö (vanligt, torrt hö i småbal) som det trillar ut musbajs ur? I övrigt är det ett fint hö, men när jag lastade ut det ur släpet upptäckte jag att det var mycket musbajs som hade rasat ur balarna. Kan det vara farligt?
  
Mvh
Nojig hästägare


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Musbajs i höet utgör ingen fara för hästarna. Däremot kan det hända att hästarna vägrar att äta av det för att smakligheten försämras. Möss i stallar är vanligt och helt naturligt, de gillar att hålla till bland höbalarna där de boar och äter av gräsfröna. En eller flera stallkatter kan hjälpa till att hålla nere antalet möss.
  
Det största problemet med att lagra hö brukar annars vara att det lätt återfuktas. När luftfuktigheten stiger drar höet åt sig fukt, mögelsporer kan då börja växa på balarnas yta. Hö som var av bra hygienisk kvalitet när det togs in kan på kort tid bli helt förstört.
  
För att undvika detta måste man skydda höbalarna från den fuktiga luften. Har man tillgång till halm brukar det enklaste sättet vara att omge allt hö med ett eller två lager halmbalar, glöm inte ytterväggen. Förr saltade man ofta höet vilket gav en konserverande effekt, men det fungerar bäst om man har löshö på skullen. Dammar höet kan man räkna med att det har angripits av mögel.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar