Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Funkar mash som foder vid återhämtning? 

Hej,
  
Det finns en del mashfoder nu, som blötläggs och sägs hjälpa hästen att återhämta sig efter ett hårt träningspass. Fungerar dessa foder eller vad är bra att ge efter ett hårdare pass – för att hjälpa hästen med återhämtningen?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Efter ett hårt träningspass där hästen har blivit rejält svettig kan den behöva extra salt, för att snabbt kunna återställa sin vätskebalans. Hästens kan göra av med betydande mängder natrium via svetten och att ersätta den förlorade mängden genom att slicka på en saltsten blir svårt, alternativt tar för lång tid.
  
Ge därför salt (vanligt koksalt utan jod går bra) upplöst i vatten, direkt i munnen eller utblandat i fodret direkt efter träningen. Glöm inte att erbjuda vatten i samband med detta. Hästar är inte som vi människor känsliga för högt saltintag, så länge som de har fri tillgång till vatten.

  
Mashfoder är ofta väldigt smakliga för hästen, men några specifikt återhämtande egenskaper har de inte. Vanliga ingredienser är vetekli, linfrö, havre, melass, olja, vitaminer och mineraler – inga konstigheter, utan vanliga ingredienser i de flesta kraftfoderblandningar. Det finns ingenting i detta som specifikt skulle hjälpa till med återhämtningen.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svararGalleriet på Hippson Market