Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Funkar mash som foder vid återhämtning? 

Hej,
  
Det finns en del mashfoder nu, som blötläggs och sägs hjälpa hästen att återhämta sig efter ett hårt träningspass. Fungerar dessa foder eller vad är bra att ge efter ett hårdare pass – för att hjälpa hästen med återhämtningen?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Efter ett hårt träningspass där hästen har blivit rejält svettig kan den behöva extra salt, för att snabbt kunna återställa sin vätskebalans. Hästens kan göra av med betydande mängder natrium via svetten och att ersätta den förlorade mängden genom att slicka på en saltsten blir svårt, alternativt tar för lång tid.
  
Ge därför salt (vanligt koksalt utan jod går bra) upplöst i vatten, direkt i munnen eller utblandat i fodret direkt efter träningen. Glöm inte att erbjuda vatten i samband med detta. Hästar är inte som vi människor känsliga för högt saltintag, så länge som de har fri tillgång till vatten.

  
Mashfoder är ofta väldigt smakliga för hästen, men några specifikt återhämtande egenskaper har de inte. Vanliga ingredienser är vetekli, linfrö, havre, melass, olja, vitaminer och mineraler – inga konstigheter, utan vanliga ingredienser i de flesta kraftfoderblandningar. Det finns ingenting i detta som specifikt skulle hjälpa till med återhämtningen.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar