Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Funkar mash som foder vid återhämtning? 


Publicerat: 2015-10-21

Hej,
  
Det finns en del mashfoder nu, som blötläggs och sägs hjälpa hästen att återhämta sig efter ett hårt träningspass. Fungerar dessa foder eller vad är bra att ge efter ett hårdare pass – för att hjälpa hästen med återhämtningen?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Efter ett hårt träningspass där hästen har blivit rejält svettig kan den behöva extra salt, för att snabbt kunna återställa sin vätskebalans. Hästens kan göra av med betydande mängder natrium via svetten och att ersätta den förlorade mängden genom att slicka på en saltsten blir svårt, alternativt tar för lång tid.
  
Ge därför salt (vanligt koksalt utan jod går bra) upplöst i vatten, direkt i munnen eller utblandat i fodret direkt efter träningen. Glöm inte att erbjuda vatten i samband med detta. Hästar är inte som vi människor känsliga för högt saltintag, så länge som de har fri tillgång till vatten.

  
Mashfoder är ofta väldigt smakliga för hästen, men några specifikt återhämtande egenskaper har de inte. Vanliga ingredienser är vetekli, linfrö, havre, melass, olja, vitaminer och mineraler – inga konstigheter, utan vanliga ingredienser i de flesta kraftfoderblandningar. Det finns ingenting i detta som specifikt skulle hjälpa till med återhämtningen.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar