Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Min häst är lös i magen


Hej!

Jag har ett sto som är väldigt lös i magen. Det går lite till och från men ibland när hon är stressad rinner det ur henne. Har provat lite allt möjligt, bland annat filmjölk, men ingenting fungerar. Hon får 14 kilo hö och fibergi men jag är orolig att det är lite för många olika örter och växter i höet. Är detta farligt? Vad ska jag göra åt hennes mage?

Tack på förhand!
MVH,
Malin


Jenny Redgårds svar:

Hej Malin!

Lös avföring kan uppkomma av olika orsaker, där den vanligaste är en störd tarmflora. En obalans i tarmfloran kan uppstå i samband med foderbyten, höga kraftfodergivor, för liten fiberandel i foderstaten, korta ättider, stress med mera. Vissa individer är känsligare än andra och reagerar på minsta förändring. Andra orsaker till lös avföring kan vara maskangrepp (skicka in träckprov för analys om du inte redan gjort detta), akut/kronisk tarmkatarr och otjänligt foder eller vatten.

Försök att hålla din häst på en så enkel och naturlig foderstat som möjligt. Det vill säga fri tillgång till ett hygieniskt grovfoder och så lite kraftfoder som det är möjligt. Om du har ett bra hö (analysera alltid grovfodret så att du vet dess näringsinnehåll) och hästen håller sig fin i hullet så kan du med fördel utesluta allt kraftfoder.
Låt alla foderbyten ske successivt. Se även över hästens miljö i övrigt för att minimera alla stressinslag, hästen behöver social stimulans och rörelse.

Att höet har inslag av flera olika gräs är inte något som gör att det skulle vara sämre som fodermedel - om vallen är väl skött.

Jenny Redgård
HusdjursagronomOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är stallägaren ansvarig om en rymmande häst orsakar skador?


Eva Johansson svarar

Kan en diagnosticerad häst bli fri från EMS?


Eva Andersson Sharon svarar

Skimmelsjuka – operera tumör eller inte?


Eva Andersson Sharon svarar

Fodra före eller efter ridning?


Eva Dahlström svarar

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?


Victoria Almgren svarar

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd


Eva Dahlström svarar

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?


Eva Johansson svarar

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Victoria Almgren svarar

Så ger du hästen gnista i arbetet


Nina Bengtsson svarar

Övningar för kontroll på hästens form


Nina Bengtsson svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Sista tävlingen & Första träningen

Saras vardag

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna