Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Min häst vägrar att slicka på salstenen – måste hon äta salt?

Min häst vägrar att slicka på saltsten. Har även provat med olika mineralstenar och olika fabrikat men hon lämnar dem alltid helt orörda. Under sommaren brukar jag ge en näve fodersalt i hennes mat efter ridning (eftersom hon ofta blir svettig då) och då äter hon precis som vanligt. Borde jag ge henne extra salt i fodret året om? Hur viktigt är det med salt? Vilken nytta gör saltet i fodret? Kan tillägga att min häst är tolv år och fullt frisk.

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Natrium, som ingår i vanligt koksalt, är ett av få mineralämnen som hästen inte kan täcka behovet av enbart genom att äta grovfoder och kraftfoder. Salt måste därför erbjudas hästen i någon form. Vanligast är det att man låter den ha fri tillgång till saltsten. Detta fungerar för de flesta hästar som inte utför ett hårt arbete och/eller svettas mycket och på den vägen förlorar salter. Hästens svett innehåller nämligen en förhållandevis hög andel natrium.
  
Alla hästar klarar dock inte av att själva reglera sitt behov av salt. En del knaprar i sig en saltsten på alltför kort tid medan andra helt vägrar att använda den. För hästar som är i träning är det extra viktigt att natriumbehovet täcks och att förlusterna som uppstår under träning ersätts, för att hästen ska kunna återhämta sig optimalt. En brist på natrium i foderstaten leder till att hästen inte reglerar sitt vätskebehov och dricker mindre, i förlängningen leder det till sämre välbefinnande och sämre prestation.
  
Om hästen får ett mineralfoder innehåller detta oftast natrium, även andra fabriksfoder kan ha natrium tillsatt. Förr var det vanligt att hö saltades för att öka langringsförmågan och då fick hästarna i sig salt den vägen, en del använder sig fortfarande av den metoden. Börja med att ta reda på om det kan vara så att din häst får i sig natrium i andra former än just från saltstenen. Om den inte får det bör du i stället ge den löst salt i fodret året om, och öka mängden efter ett svettigt arbete.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar