Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Pensionerad häst som fått svårt att tugga


Publicerat: 2007-11-26

Hej kära expert!

Jag har fått ett problem som jag inte riktigt vet hur jag ska lösa.

Den äldsta hästen i vårt stall är ett 24-årigt halvblodssto. Hon har varit en fin tävlingshäst i hoppning, men är pensionerad sedan en del år tillbaka. Hon rids ett par gånger i veckan och hon älskar att få komma ut. Hon mår bra på alla sätt och vis och är en pigg och glad dam.

Problemet med henne nu är att hon inte äter sitt hösilage längre. Allt annat foder hon får äter hon med glädje upp, men höet verkar det inte som att hon klarar av att tugga. Tandläkaren (tillika veterinär) var här för några veckor sedan och kunde konstatera att alla hennes tänder var väldigt runda och att hon hade en del foderfickor i dem som vi ska ha koll på. Hon har inte fallit ur på något sätt alls ännu, men vi är så klart rädda för att det kommer att hända.

Att hacka och klippa höet är inte något som vi ser som ett alternativ, men vad kan vi göra för henne? Kan man ersätta hösilaget fullt ut med något annat fodermedel? Hon får nu Fibergi Bas, hackad lucern och Apple chaff veteran - allt noga uträknat efter hennes ålder, vikt och det lilla arbete hon gör.

Jag skulle bli otroligt glad över att få ett svar som kan hjälpa denna otroligt goa häst att leva vidare som den glada pensionär hon är.


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Hästens tänder har en begränsad livslängd och äldre hästar kan därför få problem att tugga sitt foder. Kraftfodret är oftast lätt att blöta upp eller krossa för att underlätta för hästen, men eftersom hästen är en gräsätare så behöver den även få i sig en stor andel fibrer för att inte få störningar i mage och tarm.

Till hästar som inte har så uttalade problem kan det räcka med att man köper ett tidigt skördat, och därmed lite spädare, grovfoder. Ensilage brukar vara mer lättuggat än hö. Om hästen inte heller klarar av att äta detta är hackad eller pelleterad lusern ett mycket bra alternativ. Lusern är en baljväxt och därmed alltså ett grovfoder.
 
Ska man ge lusern som enda grovfoder är den hackade att föredra (om inte hästen har så slitna tänder att även detta blir för svårtuggat) eftersom den ger mer struktur för tarmarna att jobba med. Även betfor är ett bra, lättuggat och fiberrikt foder som man med fördel kan ge i ganska stora mängder till äldre hästar.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet