Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ska jag ge min lättfödda häst hö eller hösilage?


Publicerat: 2011-05-05

Hej!
 
Jag har en väldigt lättfödd nordsvensk valack på sju år som verkar ta till vara allt som finns i det han äter. Där jag har honom uppstallad ingår gårdens egenskördade hösilage i hyran. Det är analyserat på min begäran och jag räknar foderstater. Han får 1-1,5 kilo ts/100 kilo häst och inga andra tillägg utöver hösilaget - förutom ett knappt halvt kilo strålucern och en morot fördelat på morgon och kväll, för krubbskramlets skull. När jag pratar foder med andra så sägs det att jag i stället för hösilage ska ge honom torrt hö, alternativt blanda med halm för att minska hans omfång. 
 
Min fråga rör skillnaden mellan hösilage och torrt hö. Om samma hösilage i stället hade gjorts till torrt hö (näringsinnehållet därmed samma antar jag) vad är det då som gör att höet skulle vara bättre för min omfångsrika häst än hösilaget? Vad är det som utgör en skillnad för hästen, om man gör det slagna gräset på en vall till hösilage eller till hö?
 
Jättetacksam för svar!
Hälsningar Renée


Jenny Redgårds svar:

Hej Renée!
 
Om man slår en vall vid ett tillfälle och sedan låter en del skördas som ensilage/hösilage och en del som hö så kommer dessa fodermedel att ha marginella skillnader i näringsinnehåll. Höet kan få ett lite lägre näringsinnehåll på grund av att blad lätt faller av när gräset är helt torrt i samband med packning, eller om den längre torktiden gör så att skörden utsätts för nederbörd. Men vid bra förhållanden kommer ett sådant hö inte att skilja sig från hösilaget i annat än att det har en högre torrsubstans (innehåller mindre vatten). Ett sådant hö kommer inte att vara bättre för din hästs hull än hösilaget med samma näringsinnehåll, om du ger samma mängd i kilo torrsubstans.
 
Om ditt hösilage har ett högt näringsinnehåll kan det vara idé att byta ut något eller några kilo mot halm av bra hygienisk kvalitet. Kontrollera då att proteinbehovet är täckt i foderstaten.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar