Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ska man fodra vuxna hästar med tokosel?


Publicerat: 2009-05-12
Tokosel eller inte? Ska man fodra med tokosel eller ej till vuxna hästar (äldre). Vet att tokosel kan överdoseras och finns tillsatt i flertal foder. Men om man fodrar med foder som inte har så stora doser tokosel hur gör man då tokosel eller ej?

Jenny Redgårds svar:

Hej! Tokosel är ett fodertillskott som innehåller mineralämnet selen och e-vitamin. I din fråga tror jag att du syftar på selen, Tokosel finns inte tillsatt i några fodermedel utan köps på Apoteket. Selen behöver alla hästar i Sverige tillskott av. Detta beror på att svenska jordar är mycket selenfattiga, och därmed är innehållet av selen i grovfoder och spannmål näst intill obefintligt. Selenbehovet är 0,2 mg per 100 kg häst och dag och eftersom seleninnehållet i Tokosel är högt brukar man rekommendera att ge detta en gång per vecka, istället för dagligen.
Selen är giftigt i stora mängder och bör inte överutfodras men förgiftningssymtom uppstår inte förrän man kommer upp i mängder runt 30 gånger behovet. Tänk på att nästa alla mineralfoder och färdigfoder innehåller selen, så om man utfodrar med något av dessa i lite större mängder så får hästen förmodligen sitt selenbehov täckt den vägen.
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar