Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ska man ge fånghästen foderjäst hela tiden?

Hej,
 
Jag har ett svenskt halvblodssto på elva år som tävlar dressyr. Stoet har jag haft i sex år och första året fick hon fångkänning i slutet av sommaren/hösten, med breddade lammelränder, och vi var på hästklinik och fick antiinflammatorisk medicin i två veckor. Därefter har jag varit jätteförsiktig med all typ av foderbyten och även med betet. Först i sommar har hon kunnat gå på magert bete utan betesmask.
 
Nu har bonden tvingat oss att byta hage och hon har gått med betesmask igen i en vecka, hon går ute korta dagar men inte när gräset är fruset.
Min fråga gäller extra foder:
Hon får idag 1/2 liter torr betfor som vi lägger i blöt cirka en timme. Sedan får hon extra multivitamin, lite olja, en nypa mineraler samt foderjäst (cirka 1/2 mått per dag). Hennes vanliga foderstat är annars 1,5 kilo Krafft Grund/dag, 10 kilo hösilage/dag samt hönät med vanligt hö - cirka 2 kilo/dag. Hon väger cirka 600 kilo och är 168 centimeter hög.
 
Ska man ge foderjäst hela tiden för att stabilisera mage och tarm, eller bara när det är foderbyten av något slag? Finns det risker med att ge för mycket foderjäst? Hon är fin i magen nu och bra i hovarna också.
 
Hoppas få ett svar av dig!
Mvh Katti


Jenny Redgårds svar:

Hej Katti!
 
Med en bra foderstat tycker jag inte att du ska behöva ge foderjäst kontinuerligt, även om detta inte är skadligt. Foderjäst kan du använda vid behov, till exempel i samband med ett foderbyte eller om hästen tillfälligt har en störd tarmflora. Det bästa för hästens mage och tarm brukar vara att ha en så enkel foderstat som möjligt, med fri tillgång till grovfoder och liten eller ingen andel kraftfoder.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar