Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ska man ge fånghästen foderjäst hela tiden?

Hej,
 
Jag har ett svenskt halvblodssto på elva år som tävlar dressyr. Stoet har jag haft i sex år och första året fick hon fångkänning i slutet av sommaren/hösten, med breddade lammelränder, och vi var på hästklinik och fick antiinflammatorisk medicin i två veckor. Därefter har jag varit jätteförsiktig med all typ av foderbyten och även med betet. Först i sommar har hon kunnat gå på magert bete utan betesmask.
 
Nu har bonden tvingat oss att byta hage och hon har gått med betesmask igen i en vecka, hon går ute korta dagar men inte när gräset är fruset.
Min fråga gäller extra foder:
Hon får idag 1/2 liter torr betfor som vi lägger i blöt cirka en timme. Sedan får hon extra multivitamin, lite olja, en nypa mineraler samt foderjäst (cirka 1/2 mått per dag). Hennes vanliga foderstat är annars 1,5 kilo Krafft Grund/dag, 10 kilo hösilage/dag samt hönät med vanligt hö - cirka 2 kilo/dag. Hon väger cirka 600 kilo och är 168 centimeter hög.
 
Ska man ge foderjäst hela tiden för att stabilisera mage och tarm, eller bara när det är foderbyten av något slag? Finns det risker med att ge för mycket foderjäst? Hon är fin i magen nu och bra i hovarna också.
 
Hoppas få ett svar av dig!
Mvh Katti


Jenny Redgårds svar:

Hej Katti!
 
Med en bra foderstat tycker jag inte att du ska behöva ge foderjäst kontinuerligt, även om detta inte är skadligt. Foderjäst kan du använda vid behov, till exempel i samband med ett foderbyte eller om hästen tillfälligt har en störd tarmflora. Det bästa för hästens mage och tarm brukar vara att ha en så enkel foderstat som möjligt, med fri tillgång till grovfoder och liten eller ingen andel kraftfoder.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar