Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad har betforen för betydelse?


Publicerat: 2012-10-18
Hej Jenny!
  
Vi har diskuterat betforens betydelse i vårt stall. När jag skulle köpa betfor var den slut och jag fick rådet att köpa slobber mash i stället, då det skulle göra att min ponny skulle hålla energin mer långsiktigt än betfor.
Mina stallkompisar anser att det är ett komplement till betfor, men vad jag har kunnat läsa mig till är betfor ungefär som för oss när vi äter en chokladbit, det vill säga en snabb energikick som går över lika fort. Undrad därför om det är ett vettigt val att bara ge slobber mash (cirka 0,25 kilo/dag) till vår maxade D-ponnny?
   
MVH Veronika

Jenny Redgårds svar:

Hej Veronika!
   
Jag tycker inte att man kan jämföra betfor och slobber mash som likvärdiga fodermedel. De har helt olika sammansättning. Du ska alltid utgå från ditt grovfoder när du väljer kraftfoder, börja med att analysera ditt grovfoder och ta reda på om din häst alls behöver något komplement till detta. Med ett bra grovfoder täcks oftast hela hästens behov av energi och protein, och då behövs bara tillskott av mineraler - om ens det. 
  
Betfor är ett bra fodermedel för hästar eftersom det innehåller mycket fibrer, som är positivt för hästens matsmältning, och ingen stärkelse som andra spannmålsbaserade fodermedel. Det kan absolut inte jämföras med godis för oss.
Betfor innehåller visserligen 20 procent socker på grund av att melass är tillsatt, men som sagt även mycket fibrer. Det är viktigt att inte blanda ihop socker och stärkelse. Stärkelse i stora mängder är ett större problem för hästar än socker, eftersom socker finns i ganska stora mängder i gräs - det fodermedel som hästen är skapt för att äta.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

 

 

--------------------------------------------

Tillägg till svaret med förtydligande om innehållet i betfor vs slobber mash. 

 

Det har efterfrågats en genomgång om skillnaderna mellan betfor och Slobber mash, så jag ska här lite kortfattat redogöra för de olika fodermedlen. Jag vill börja med att säga att betfor och Slobber mash är två helt olika fodermedel och att de inte ska jämföras som likvärdiga fodermedel. Om vi börjar med att titta på innehållet i de två fodermedlen, för enkelhetens skull väljer jag här att utgå från betfor från Nordic Sugar (betfor framställs av flera olika foderföretag och innehållet kan skilja sig åt något).

Betfor innehåller 70% betfiber och 30% melass. Betfiber är en restprodukt från sockerframställningen, dvs det som finns kvar när sockret är utvunnet ur sockerbetan. Betfiber innehåller till största delen fibrer (ca 70%), men även en del protein, betfibern i sig innehåller inte socker eftersom sockret redan utvunnits. I betfor tillsätts melass för att öka smakligheten, och det är härifrån sockerinnehållet i betforen kommer. Betfor innehåller 20% socker, 5,7 % smältbart råprotein och 0% stärkelse, innehållet av kalcium är högt och fosfor lågt vilket ger en hög Ca/P-kvot, ca 6,4.

Slobber mash innehåller betydligt fler ingredienser en betfor, nämligen vetekli, havregryn, majs, vete, linfrö, melass, sojaolja, vitaminer och mineraler. Således är Slobber mash ett fodermedel där spannmål utgör huvudingredienserna. Innehållet av vetekli gör att fiberinnehållet är ganska högt, men inte alls lika högt som fiberinnehållet i betfor. Innehållet av socker är 8% (från tillsatt melass även här), smältbart råprotein 8%, stärkelse 29%, innehållet av kalcium är högt men även fosfor ligger relativt hög, vilket ger en Ca/P-kvot på 1,6.

Är man ute efter ett fiberrikt fodermedel som komplement till sitt grovfoder, som inte tillför någon extra stärkelse i hästens foderstat, är betfor att föredra. Betfor kan också vara bra att ge om man behöver höja Ca/P-kvoten i foderstaten. Båda fodermedlen tillför ungefär lika mycket energi (MJ) till foderstaten. Slobber mash tillför dock mer protein, mineraler och vitaminer. Innehållet av linfrö kan ha en positiv effekt på vissa hästar, men detta fodermedel kan även köpas separat om man vill ha in det i foderstaten.

Vid all hästutfodring, ha alltid i åtanke att hästen är en gräsätare och mår bäst av att äta grovfoder. Med ett grovfoder där näringsinnehållet är anpassat efter din hästs behov behövs inget tillskott av kraftfoder. Låt analysera ditt hö/hösilage och låt innehållet i detta avgöra vilka tillskott som behövs för att komplettera just dit grovfoder. Kan du inte själv tolka analysen så ta hjälp av någon oberoende foderrådgivare som inte i verkar som försäljare av något kraftfoder eller fodertillskott.

Vänliga hälsningar

Jenny Redgård

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet