Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Skillnader på olika proteinfoder?

Det finns många olika foderkällor som tillsätter protein i hästens foderstat. Men jag funderar på vilket man ska välja och varför? Vilket tas upp bäst av hästen, vilka olika fördelar/nackdelar finns det med de olika fodren?
Jag tänker på lusern – det finns ju också i olika varianter – sojamjöl och linfröolja i första hand, men det finns säkert fler. Ja, till exempel olika färdigfoder – som foderleverentörerna säger innehåller extra protein. Och ja, det är konstaterat enligt enalysen att hästen behöver extra protein utöver grovfodret.

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Hästens förmåga att tillgodogöra sig proteinet i fodermedlet anges i smältbart råprotein. Det som skiljer olika proteiner åt är deras aminosyrasammansättning. Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror och vissa aminosyror uppstår det oftare brist av en andra.
Det är viktigt att fodermedlet innehåller en sammansättning av aminosyror som väl stämmer överens med hästars behov. Det gör grovfoder som är hästens naturliga födokälla. När hästen behöver extra tillskott av protein tycker jag att man i första hand ska se om behovet kan täckas av lusern. Detta beror på att lusern är en baljväxt och räknas som grovfoder.
Lusern finns att köpa som pelleterad eller hackad strå. Det som skiljer dessa fodermedel åt är främst längden på strået. Vill man ge hästen ökad tuggtid och extra fibrer för matsmältningen, på grund av en i övrigt låg grovfodermängd i foderstaten, bör man välja hackad strå. I pelletsform tillför inte lusern mycket struktur på grund av att grödan malts ner till mycket små bitar och ättiden blir lika kort som för kraftfoder.

Har hästen ett stort behov av ett extra proteintillskott kan ett proteinfodermedel med ett högre innehåll av protein behövas. Högst proteininnehåll har potatisprotein, sojamjöl innehåller också mycket protein per kilo. Andra fodermedel som ofta används, till exempel linfrö eller vetekli, ger inte alls lika stort proteintillskott. Linfrö är dessutom ett fodermedel vars aminosyrasammansättning överensstämmer dåligt med hästars behov. Linfröolja innehåller inget protein alls, utan bara energi.
Proteinrika färdigfoder innehåller oftast någon eller några av dessa proteinkällor, tillsammans med andra fodermedel och ofta mineraler och vitaminer. Här måste man alltså välja det foder som kompletterar de brister som ditt grovfoder har på bästa sätt, utifrån din hästs näringsbehov.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar