Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ökar ättiden med småmaskigt nät?

Hur ser du på det här med finmaskiga hönät som har blivit en trend? Finns det några studier som visar att ättiden förlängs? Jag har flera hästar i stallet och alla tacklar uppgiften olika. En av hästarna struntar helt enkelt i att äta ur hönätet, antar att han tycker att det blir för krångligt. En annan äter, men jag tycker inte att ättiden förlängts. Vad är din erfarenhet? Hur ska man göra när man introducerar det?
  
/Tacksam för svar

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Det finns några mindre studier på hur olika utfodringssystem påverkar hästens äthastighet. Bland annat visar en uppsats gjord av Michaela Lindbäck (2011) och ett examensarbete utfört av Veronica Abrahamsson (2012) att ättiden kan förlängas om grovfodret utfodras i småmaskiga hönät. Hur mycket ättiden påverkas styrs dock av grovfodrets struktur, ts-halt och längd på stråna. Det finns även ett pågående examensarbete vid Strömsholm om ättiden med småmaskiga hönät.
  
Jag utfodrar själv min häst med hö i dessa småmaskiga nät under dagtid i hagen. Min personliga erfarenhet är att ättiden har ökat signifikant. Ättiden skiljer sig dock mycket åt mellan olika hästar, en häst i hagen är betydligt skickligare på att få ur höet ur näten än övriga.
När vi introducerade näten upplevde jag en viss stress hos hästarna, de verkade bli frustrerade av att inte få tag i fodret i den takt de var vana vid. Här tror jag att det är bra att erbjuda en första giva på marken som vanligt, så att den värsta hungern har stillats innan de börjar äta av näten. Tilläggas här bör att dessa hästar inte har fått fri tillgång på grovfoder vilket kan ha påverkat. I början var målsättningen att kunna erbjuda fri tillgång, men vad vi har upplevt har hästarna då ätit för stor mängd foder och blivit överviktiga.
  
Upphängningen av näten är en utmaning i sig. Det gäller att finna lösningar som är hållbara men ändå säkra för hästen. Risken att fastna ökar för hästar som bär skor, grimma eller täcken. En hög upphängning kan påverka hästens naturliga ätställning negativt. Min förhoppning är att fler studier kommer på området och att produkten utvecklas.
   
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar