Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Täcker fodret vitaminbehovet?

Hej!

Vår häst är en ridtravare med mycket i huvudet och gör av med mycket energi när vi rider henne. Hon rids flera gånger i veckan. Vi utfodrar med hö, det har skickats till analys av en annan tjej (skulle ha högsta värdet) och Krafft Grund.

Det finns de som säger att vitaminer med mera inte finns tillräckligt i det fodret, även fast det ska täcka grundbehovet. Hur är det egentligen? Det verkar i alla fall passa utmärkt till vår häst...

Mvh,

Linn


Jenny Redgårds svar:

Hej Linn,

Krafft Grund är ett så kallat färdigfoder där mineraler och vitaminer är tillsatt kraftfoderblandningen. Dessa är tillsatta i en mängd som ska vara anpassad så att hästar som får ett grovfoder av "normal" kvalitet ska få i sig de näringsämnen den behöver. Detta gäller under förutsättning att hästen får en tillräckligt stor giva av kraftfodret. För att t.ex. täcka behovet av selen till en häst på 600 kg krävs att man ger minst 3 kg Krafft Grund (en tämligen hög giva alltså).

Näringinnehållet i grovfoder varierar kraftigt och för att kunna avgöra om hästen får sitt näringsbehov täckt måste man beräkna en foderstat. Eftersom ditt grovfoder redan är analyserat så försök hitta någon som kan hjälpa dig med detta så vet du med säkerhet. Vitaminbehovet till hästar i lättare träning tillgodoses normalt av ett välskördat grovfoder men behovet av mineralämnen behöver ofta täckas på annat sätt.

Vänliga hälsningar

Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar