Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Utfodring efter korsförlamning

Hej!
Jag har en häst som har haft korsförlamning. Undrar nu om det är något speciellt foder man ska undvika eller som kan vara bra att ge?

Jenny Redgårds svar:

Hej!

Korsförlamning kan delas upp i två typer. Dels den typ som uppträder då hästar som normalt tränas hårt och står på höga kraftfodergivor får vila utan ransonering av kraftfodret. Oftast kommer denna typ av korsförlamning efter två dagars vila när hästen åter sätts i träning. För att förhindra detta bör man alltid dra ner på stärkelserika kraftfoder dagen före vila och den eller de dagar hästen vilar.

Den andra typen av korsförlamning uppkommer hos högpresterande hästar (travare, galoppörer) i nära anslutning till ett hårt arbete. Exakt varför detta sker vet man idag inte. Symtomen är oftast av en mildare karaktär än hos den typen som kommer efter vila.

De generella råd man kan ge är att undvika stärkelserika fodermedel i foderstaten, dra ner på kraftfodret i anslutning till vila och att inte träna hårt dagen efter vilodag.

Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar