Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Utfodring i hagen

Hej Jenny!

Jag har ingen häst för tillfället men planerar för det i framtiden. Hästar ska ju ha grovfoder helst 3-4 gånger per dag och eventuellt kraftfoder beroende på ansträngning. Om man jobbar heltid och inte är hemma på dagarna blir det svårt att få till en tillfredsställande utfodring.

Hos oss blir det utevistelse cirka 12 timmar med tillgång till vindskydd/ligghall med torrt underlag och lä. Hur fungerar det tror du att lägga ut hö så att det räcker för en hel dag? Äter de upp allt direkt på morgonen tror du? Går det åt mycket mer hö än de egentligen behöver om man gör så här?

MVh,
Ingela Carlsson


Jenny Redgårds svar:

Hej Ingela!

För hästens del är fri tillgång till grovfoder alltid att föredra. Då kan den sysselsätta sig hela dagen och slipper perioder då magsäcken står tom. Om du lägger ut tillräckligt mycket så kommer de att kunna gå och småäta hela dagen. Hur mycket som går åt får du helt enkelt pröva dig fram till.

Om du ska ha dina hästar på fri tillgång är det viktigt att du köper hem ett grovfoder som näringsmässigt passar dina hästars behov. Är de lättfödda är det lämpligt med ett lite grövre hö som innehåller mindre energi per kilo foder för att undvika att de blir feta. Blir de ändå för tjocka får man byta ut några kilo hö mot halm som också räknas som grovfoder.

Vill man inte ha fri tillgång finns det idag utfodringsautomater att köpa som styrs av en timer. Ett billigare alternativ är att lägga ut lunchhö i en avgränsad del av hagen som har en timerstyrd grind som öppnas vid ett förbestämt klockslag.

Hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar