Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad innebär hygienisk kvalitet på fodret?


Publicerat: 2015-11-25

Hej Jenny!
  
Det pratas ofta om "hygienisk kvalitet" på fodret, men vad menas med det mer exakt? Kan man kolla den kvaliteten på något sätt och i så fall hur? Vad avgör om det är bra eller dåligt?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
När man pratar om hygienisk kvalitet på fodret syftar man på hur mycket mikroorganismer (jäst, mögel eller bakterier) det innehåller. Det vanligaste problemet ur en hygienisk aspekt är att grovfodret blir angripet av mögelsvampar – och när det gäller ensilage även bakterier. Viktigt är att alltid undersöka fodret före det används (en så kallad okulär besikting), kontrollera att det inte finns något synligt mögel och att det inte dammar. Damm består nästan alltid av mögelsporer.
  
Fodret ska dessutom lukta fräscht. Är man osäker på den hygieniska kvaliteten kan man låta analysera fodret med en så kallad mikrobiologisk analys. Den ger bland annat svar på hur mycket mögel och bakterier fodret innehåller och om fodret är tjänligt att använda. Tänk dock på att analysen endast ger svar om kvaliteten i det inskickade provet, så den kan aldrig ersätta en okulär besiktning.
   
Ett tidigare bra grovfoder kan snabbt bli förstört om det lagras felaktigt. Det är därför oftast först när man har konstaterat att fodret är av tveksam hygienisk kvalitet som man låter analysera det, för att få svar på om det måste kasseras eller inte. Hästar är känsliga för foder med dålig hygienisk kvalitet, det är därför mycket viktigt att utfodra med ett bra grovfoder.
  
Med vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar