Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad innebär hygienisk kvalitet på fodret?

Hej Jenny!
  
Det pratas ofta om "hygienisk kvalitet" på fodret, men vad menas med det mer exakt? Kan man kolla den kvaliteten på något sätt och i så fall hur? Vad avgör om det är bra eller dåligt?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
När man pratar om hygienisk kvalitet på fodret syftar man på hur mycket mikroorganismer (jäst, mögel eller bakterier) det innehåller. Det vanligaste problemet ur en hygienisk aspekt är att grovfodret blir angripet av mögelsvampar – och när det gäller ensilage även bakterier. Viktigt är att alltid undersöka fodret före det används (en så kallad okulär besikting), kontrollera att det inte finns något synligt mögel och att det inte dammar. Damm består nästan alltid av mögelsporer.
  
Fodret ska dessutom lukta fräscht. Är man osäker på den hygieniska kvaliteten kan man låta analysera fodret med en så kallad mikrobiologisk analys. Den ger bland annat svar på hur mycket mögel och bakterier fodret innehåller och om fodret är tjänligt att använda. Tänk dock på att analysen endast ger svar om kvaliteten i det inskickade provet, så den kan aldrig ersätta en okulär besiktning.
   
Ett tidigare bra grovfoder kan snabbt bli förstört om det lagras felaktigt. Det är därför oftast först när man har konstaterat att fodret är av tveksam hygienisk kvalitet som man låter analysera det, för att få svar på om det måste kasseras eller inte. Hästar är känsliga för foder med dålig hygienisk kvalitet, det är därför mycket viktigt att utfodra med ett bra grovfoder.
  
Med vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar