Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska vi välja för grässorter till betet?

Hej!

Vår stallägare har plöjt upp ett gammalt bete och ska så nytt till våren. Vi undrar vilka grässorter vi bör välja för att få ett slitstarkt och bra bete. Hur ska betet skötas när det är nytt? På betet ska det gå äldre hästar.

MVH,
Maria


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Valet av fröblandning beror på var i Sverige du bor och vilken beskaffenhet din mark har. Gräsfrön finns att köpa i färdiga blandningar som lämpar sig för olika användningsområden. På ett hästbete brukar man inte vilja så in baljväxter (klöver, lusern), utan oftast så väljer man en fröblandning som endast består utav olika gräs.

Timotej, Ängsvingel, Rödsvingel, Ängsgröe och Engelskt rajgräs är arter som ofta finns med i en fröblandning för betesvall till häst. Kontakta närmaste återförsäljare så kan de ge dig råd och tips på lämplig fröblandning och mängd. De kan också hjälpa dig med råd om vilka mängder gödningsmedel (Kväve, Fosfor, Kalium) som behövs på din mark för bästa resultat.

Låt betesvallen etablera sig ordentligt innan ni släpper på några hästar, annars är risken stor att vallen trampas sönder. För att få en tät vall så får man dock inte låta den bli förvuxen. Slå därför av gräset med en betesputs regelbundet så får du en tätare valletablering som bättre tål trampskador.

Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar