Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Var går gränsen mellan hö och hösilage?

Hej! Det pratas ju hela tiden om hö, hösilage och ensilage. Var går ts gränsen för de olika sorterna? Vad är det blötaste man rekomenderar till häst? Vart går gränsen i ts där det istället för att bli vaccumförpackat sätts igång en konserveringsprocess? Tack // Madde

Jenny Redgårds svar:

Hej Madde!

Konserveringens uppgift är att göra fodret lagringsstabilt så att inte mögelsvampar och bakterier växer till och förstör fodret. Det finns två huvudtyper av konservering, kraftigt reducera vattenhalten (hö) eller jäsning i syrefri miljö (ensilage). På senare år har man även börjat plasta in torrare foder, detta brukar man kalla för hösilage. I hösilage är vattenhalten oftast för låg för att någon regelrätt jäsningsprocess, med sänkt pH, ska komma igång. Konserveringen blir då i stället huvudsakligen i form av syrefri lagring.
 
Hö måste ha en ts- halt som överstiger 84 % för att vara lagringsstabilt. Det finns ingen exakt ts-gräns mellan hösilage och ensilage, men redan vid ts-halter över 35 % är jäsningsprocessen reducerad. Även hästar kan utfodras med blött ensilage med ts-halter under 40 % och tycker ofta att detta är mycket smakligt. Nackdelen med ett foder med låga ts-halter är att hanteringen blir tyngre och att det lätt fryser på vintern. I häststallar finns sällan makinella hjälpmedel och då kan ett torrare foder vara att föredra. Risken för tillväxt av C. botulinum, som kan bilda toxin som orsakar botulism, är liten om ts-halten överstiger 40% varför man ofta rekomenderar ts-halter som överstiger detta.
 
Vänliga hälsningar,
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar