Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Var går gränsen mellan hö och hösilage?


Publicerat: 2008-06-08
Hej! Det pratas ju hela tiden om hö, hösilage och ensilage. Var går ts gränsen för de olika sorterna? Vad är det blötaste man rekomenderar till häst? Vart går gränsen i ts där det istället för att bli vaccumförpackat sätts igång en konserveringsprocess? Tack // Madde

Jenny Redgårds svar:

Hej Madde!

Konserveringens uppgift är att göra fodret lagringsstabilt så att inte mögelsvampar och bakterier växer till och förstör fodret. Det finns två huvudtyper av konservering, kraftigt reducera vattenhalten (hö) eller jäsning i syrefri miljö (ensilage). På senare år har man även börjat plasta in torrare foder, detta brukar man kalla för hösilage. I hösilage är vattenhalten oftast för låg för att någon regelrätt jäsningsprocess, med sänkt pH, ska komma igång. Konserveringen blir då i stället huvudsakligen i form av syrefri lagring.
 
Hö måste ha en ts- halt som överstiger 84 % för att vara lagringsstabilt. Det finns ingen exakt ts-gräns mellan hösilage och ensilage, men redan vid ts-halter över 35 % är jäsningsprocessen reducerad. Även hästar kan utfodras med blött ensilage med ts-halter under 40 % och tycker ofta att detta är mycket smakligt. Nackdelen med ett foder med låga ts-halter är att hanteringen blir tyngre och att det lätt fryser på vintern. I häststallar finns sällan makinella hjälpmedel och då kan ett torrare foder vara att föredra. Risken för tillväxt av C. botulinum, som kan bilda toxin som orsakar botulism, är liten om ts-halten överstiger 40% varför man ofta rekomenderar ts-halter som överstiger detta.
 
Vänliga hälsningar,
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet