Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Var går gränsen mellan hö och hösilage?

Hej! Det pratas ju hela tiden om hö, hösilage och ensilage. Var går ts gränsen för de olika sorterna? Vad är det blötaste man rekomenderar till häst? Vart går gränsen i ts där det istället för att bli vaccumförpackat sätts igång en konserveringsprocess? Tack // Madde

Jenny Redgårds svar:

Hej Madde!

Konserveringens uppgift är att göra fodret lagringsstabilt så att inte mögelsvampar och bakterier växer till och förstör fodret. Det finns två huvudtyper av konservering, kraftigt reducera vattenhalten (hö) eller jäsning i syrefri miljö (ensilage). På senare år har man även börjat plasta in torrare foder, detta brukar man kalla för hösilage. I hösilage är vattenhalten oftast för låg för att någon regelrätt jäsningsprocess, med sänkt pH, ska komma igång. Konserveringen blir då i stället huvudsakligen i form av syrefri lagring.
 
Hö måste ha en ts- halt som överstiger 84 % för att vara lagringsstabilt. Det finns ingen exakt ts-gräns mellan hösilage och ensilage, men redan vid ts-halter över 35 % är jäsningsprocessen reducerad. Även hästar kan utfodras med blött ensilage med ts-halter under 40 % och tycker ofta att detta är mycket smakligt. Nackdelen med ett foder med låga ts-halter är att hanteringen blir tyngre och att det lätt fryser på vintern. I häststallar finns sällan makinella hjälpmedel och då kan ett torrare foder vara att föredra. Risken för tillväxt av C. botulinum, som kan bilda toxin som orsakar botulism, är liten om ts-halten överstiger 40% varför man ofta rekomenderar ts-halter som överstiger detta.
 
Vänliga hälsningar,
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar